mszp.hu
2023. február 12. 13:49

Nagy Attila színművész-politikus emlékét örökké őrizzük

Nagy Attila színművész-politikus emlékét örökké őrizzük
Nagy Attila 1933-2023.

Nagy Attila a legendás, Jászai Mari-díjas, Kazinczy-díjas színművész, érdemes művész, rendező 1933-ban ezen a napon született. 1986-tól a Kecskeméti Katona József Színház színésze, rendezője és egy ideig művészeti vezetője is volt. 1990-től haláláig a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőjeként, igazi szocialistaként képviselte mindazt, amiben hitt. Színpadi szerepei, rendezései, mozi- és tévéfilmjei mellett szinkronszerepei is emlékezetesek, hiszen hangját még azok is vissza tudják idézni, akik sosem látták őt színpadon.

Az MSZP évente megszervezi a Nagy Attila Szavalóversenyt is, középiskolás korú diákok részére. Legutóbb éppen Kecskemét adott otthont a rendezvénynek. Arra, hogy mennyire érzékeny és odafigyelő politikus, igazi szocialista ember volt Nagy Attila, álljon itt egy idézet tőle. Ő már az első jobboldali kormány idején felismerte, hogy a tisztességtelen oktatási rendszer szét fogja szakítani a társadalom különböző csoportjait és ez növelni fogja a megosztottságot.

Íme Nagy Attila szavai: „…az adott társadalmi feltételek, mint az iskolarendszerrel kapcsolatos ismerhető elképzelések nagyon gyorsan el fognak indítani az ifjúság nevelési rendszerében az óvodától az egyetemig egy erős polarizációs folyamatot. Lesznek szegény önkormányzati, falusi iskolák - és lesznek nagyon drága, rendkívül magas színvonalú elit iskolák. Ezt a folyamatot véleményem szerint sem megállítani, sem lefékezni nem lenne korszerű gondolat, de tekintettel arra, hogy én nemzeti érdeknek inkább tartom azt, hogy a tehetséges, szorgalmas emberek a nekik megfelelő legmagasabb szintű kultúra vagy képzettség színvonalán jussanak be a társadalomba, ezért én végrehajtó hatalmi kötelességnek tartom, hogy a megosztó új iskolarendszerben az átjárhatóság feltételeit és technikáit maga a végrehajtó hatalom tervezze meg.”

Szomorú, hogy akkor nem hallgatták értő füllel, amit mondott.

Nagy Attila színművész-politikus emlékét örökké őrizzük.

Magyar Szocialista Párt Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetsége

(fotó: Szerencsi Éva és Nagy Attila az Abigél című sorozatban)