mszp.hu | Belföld
2024. április 12. 13:33

Nagy baj van a gazdaságban, és ennek a nyugdíjasok az egyik legnagyobb kárvallottjai!

Nagy baj van a gazdaságban, és ennek a nyugdíjasok az egyik legnagyobb kárvallottjai!
A kormány bejelentett intézkedései egyfajta vallomásként is értelmezhetők, ugyanis azokkal beismeri, hatalmas bajban van a gazdaság. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerint a nyugdíjasok az elhibázott politika legnagyobb áldozatai, a nyugdíjak ugyanis elértéktelenednek, valódi segítséghez pedig most sem jutnak.
Nagy bajban van a magyar gazdaság és a költségvetés is, a kormány legújabban bejelentett intézkedéseit követően pedig nem lehet eldönteni: hergelni vagy megnyugtatni akarják a nyugdíjasokat. Nyugdíjprémiumot ugyanis legalább 3,5 százalékos gazdasági növekedés mellett lehet folyósítani, erre azonban alig van remény idén.
 
A TÁRKI elemzése szerint köszönőviszonyban sincs a gazdaság jelenlegi és várható teljesítménye azzal, amiről a kormány év elején beszélt. Egyértelműen az elhibázott gazdasági-, pénz-, kamat- és árfolyampolitika miatt a nyugdíjak kifizetéséhez már egy nyugdíjvédelmi alapot kell biztosítani. Korózs Lajos szerint ezzel beismeri a kormány, mekkora a baj.
A kormány kommunikációja szerint a nyugdíjak védelméhez és fedezetéhez külön intézkedéseket kell hozni. Nyugdíjprémium így biztosan nem lesz idén, a kormány tervezése pedig teljesen téves. Ezt jól mutatja, hogy korábban a tervezett nyugdíjprémium csupán egyharmadát fizették ki, a fennmaradó összeg egyszerűen eltűnt.
 
Mindezek eredménye, hogy a nyugdíjasok jelentős része ma nyomorog Magyarországon. Az elhibázott nyugdíjpolitikát jól tükrözi, hogy jelenleg hazánkban 400 ezer nyugdíjas kényszerül dolgozni, ugyanis a nyugdíjukból egyszerűen nem tudnak megélni. Európában a magyarok dolgoznak a legtöbbet, ehhez képest pedig még nyugdíjas korban sem tud pihenni az idősek nagy része. 65 éves korukra a férfiak közel egyharmada, míg 75 éves korukra már kétharmada elhalálozik, magyarul: halálukig dolgoznak.
 
Az MSZP alelnöke szerint a kormánynak minderre tekintettel kellene átgondolni nyugdíjpolitikáját. A kormánynak nem szabadna átverni a nyugdíjasokat az úgynevezett inflációkövető nyugdíjemeléssel. A valóság az, hogy a kabinet nem akar áttérni sem a svájci, sem a bérkövető indexálásra. Ennek következtében pedig a nyugdíjak drasztikusan leszakadnak a bérektől, az alacsony nyugdíjak pedig nem növekednek.
 
„A magyarok nagyon sokat dolgoznak, nagyon keveset pihennek, nagyon rossz az egészségi állapotuk, és bizony korán meg is halnak. Ez a magyar valóság, sajnos” – zárta sajtótájékoztatóját Korózs Lajos.
 

Kapcsolódó párttagok