MTI/mszp.hu
2011. december 05. 08:41

Nagy szükség van a művészek kiállására

Az MSZP elnöke szerint ma nagy szükség van a művészek, az értelmiségiek bátor és őszinte kiállására. Mesterházy Attila a Táncsics Mihály Alapítvány vasárnap esti, budapesti rendezvényén a kormányzati kultúrpolitikát bírálva arról beszélt, a mostani hatalom nehezen viseli az őszinte, egyenes beszédet.

A szocialista politikus a pártalapítvány díjkiosztó ünnepségén megjelent művészekhez fordulva azt hangoztatta, ők azok, akik hitelesen tudják képviselni azt, amire az országnak szüksége van; tisztességre, őszinte beszédre, a demokráciára, a jogállam helyreállítására, az igazi szolidaritásra és az igazságosságra. Azt hangoztatta: ezek nélkül nem lehet a haza, a magyar nemzet sikeres a következő időszakban.

Mesterházy Attila arra kérte a művészeket, hogy a jövőben is bátran, őszintén tegyék a dolgukat, fogalmazzák meg érzéseiket, fejezzék ki gondolataikat, mert szavai szerint ezzel lehet építeni az országot, ezzel lehet példát adni a fiataloknak.

A szocialista politikus a kormány tevékenységére utalva azt mondta, korábban sokan azt gondolták, hogy a kultúra egy olyan sziget marad, amihez a politika nem fog hozzányúlni, de tévedtek, mert - mint fogalmazott - a kultúra területét, a művészeket is elérte a "fülkeforradalom". Úgy vélte, hol zsákmányszerzésből, hol politikai bosszúból sok kiválóságot ért már komoly támadás.

Mesterházy Attila szerint azért nem véletlenek ezek a támadások, mert "a kultúra mindig a szabadságról, a hazaszeretetről (...) a szolidaritásról, az igazságról szól, arról, hogyan lehet őszintén és hitelesen bemutatni élethelyzeteket (...), hogyan lehet görbe tükröt mutatni bizonyos társadalmi problémákról".

A 2004-ben alapított Táncsics Mihály Életmű Díjat idén Deim Pál festőművész, Keleti Éva fotóművész és Kézdy György színművész kapta. (Utóbbi távolléte miatt a díjat unokája vette át Szabó Vilmostól, az alapítvány elnökétől.) Az alapítvány díját évről évre azok a magyar művészek vehetik át, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben.

A médiának megküldött tájékoztatóban egyebek mellett az áll, hogy a kortárs művészetek magas színvonalú pártolása, támogatása az erkölcsi tőkén kívül egy olyan szellemi közeget teremt az alapítvány körül, amelyre a magyar szociáldemokráciának feltétlenül szüksége van és lesz a jövőben is.

A korábbi években díjat kapott még Vígh Tamás szobrászművész, Schéner Mihály festőművész, Kokas Ignác festőművész, Juhász Ferenc költő, Melis György operaénekes, Garas Dezső színművész, Kállai Ferenc színművész, Kertész Ákos író, Papp Oszkár festőművész, Angyalföldi Szabó Zoltán festőművész, Lorán Lenke színművész, Lukács Ervin karmester, Spiró György író, Ádám Ottó rendező, Kaján Tibor grafikus, Kányádi Sándor költő, Görgey Gábor író, Nagy Sándor szobrászművész, Törőcsik Mari színművész, Avar István színművész, Gyémánt László festőművész, valamint Seregi László koreográfus.