2012. június 12. 16:29

Nagy többséggel ment át az energia-külpolitikai jelentés az EP-ben

„Minden eddiginél jobban összekapcsolt infrastruktúra, a belső energiapiac mélyebb integrációja, az unión kívüli energiaellátókkal folytatott tárgyalások során pedig a tagállami szintet meghaladó, uniós szintű politikai koordináció” – többek között ezek a javaslatok szerepelnek az EU energia-külpolitikájáról szóló, Herczog Edit szocialista EP-képviselő által jegyzett jelentésben. Az EP jelentős többsége – így a Néppárti képviselők – támogatásával kedden megszavazott jelentéstől elsősorban azt várja a jelentéstevő, hogy a háztartások is megérezzék a világpiaci árak kedvező mozgását.

„Nem tartható fenn tovább az a helyzet, hogy a befolyásos energiaellátókkal kötött különalkuk egyes tagállamokat jogosulatlan versenyelőnyökhöz juttatnak” – fogalmazott Herczog Edit, aki szerint az sem előnyös, hogy a hosszú távú megállapodások miatt például hazánkban sem éreztetik hatásukat a kedvező világpiaci folyamatok. A képviselő szerint figyelmeztető jel, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokban mintegy negyedére, az EU-ban közel felére csökkent a gáz piaci ára, míg nálunk a háztartások ebből semmit sem éreztek.

A téma parlamenti jelentéstevője szerint az egyre több energiát felhasználó, így exportőrként a világpiaci szereplőktől egyre szélsőségesebben függő Európának a közös fellépés az érdeke, hiszen a világpiaci verseny nemcsak az eladók, de a vevők számára is élesedik. „Ehhez pedig mind az infrastruktúra, mind a piaci szabályozás terén további lépések kellenek” – érvelt a képviselő. Ilyen például az uniós energiaügyi biztos és az uniós külügyi főképviselő szerepének megerősítése, a tagállamok közötti eddigi esetleges koordináció hivatalos mederbe terelése. Ugyanígy, a teljesen kiépített határközi infrastruktúra, illetve a teljességgel integrált belső energiapiac megléte is feltétele a tagállami szolidaritás kiteljesítésének. Herczog Edit szerint továbbá, az EU régóta hangoztatott stratégiai célkitűzése szerint fokozni kell az energiaforrások – mind technológiai, mind pedig származási ország szerinti – diverzifikálását a jövőben is.