mszp.hu | Belföld | Oktatás
2022. április 27. 11:53

Nagyarányú béremelést a pedagógusoknak!

Nagyarányú béremelést a pedagógusoknak!
A magyarországi iskolák úgy zárják ezt a tanévet, hogy mintegy 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, és ezek többsége szaktanár. Azt még nem tudjuk, mit hoz a nyár: szeptembertől mekkora tanárhiány szakad a diákok és szüleik nyakába.

Felháborító, hogy a régi-új kormány ennek dacára sem kívánja orvosolni a helyzetet: mindannyian tudjuk, hogy a tragikusan alacsony bérek kényszerítik arra főként a fiatal és középkorú pedagógusokat, hogy diplomájuk és hivatásszeretetük ellenére más területeken keressék a megélhetésüket. A radikális romlás jelei már a felsőoktatási jelentkezéseknél is megnyilvánulnak: nem csak a végzettek lesznek pályaelhagyók, hanem a jelentkezések is súlyos létszámcsökkenést mutatnak, óvodapedagógustól a középiskolai tanárig bezárólag.

A régi-új kormány pedig érdemben nem tesz semmit a tanárhiány enyhítésére! Azok a halvány ígéretek, amelyek három évre elosztva 10-10%-os béremelésről szólnak, cseppet sem teszik vonzóvá a pedagóguspályát! A Fidesz azzal, hogy mostohán kezeli a tanárokat, árt az oktatás színvonalának, aminek a legnagyobb vesztesei a tanulni vágyó fiatalok. A felnövekvő nemzedékeknek egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszerre van szükségük, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül!

A Magyar Szocialista Párt követeli ezért, hogy a kormány azonnali, nagyarányú és radikális béremelést hajtson végre az oktatás minden területén, és őrizze meg annak értékállóságát! A kormány által beígért 10%-ok ugyanis lassan még az inflációt sem követik.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok