mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. november 23. 12:47

Nagyobb védelmet a munkavállalóknak!

Nagyobb védelmet a munkavállalóknak!
Egyetértés van a demokrata ellenzéki szövetség hat pártja és Márki-Zay Péter között a Munka Törvénykönyve, a bérszínvonal emelése és a kollektív szerződések ügyében; megbeszélnivaló lehet a munkavállalók védelmének a mértéke – mondta el Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a Spirit FM műsorában kedden.

„Ne csak a profitot nézzék”: legyennagyobb védelme a munkavállalóknak, és legyenek elvárások a stratégiai partnerekkel szemben - mondta Komjáthi, akit az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kapcsolattartónak kért fel árnyékkormánya és a szakszervezetek közötti tárgyalásokhoz.

Feladatáról Komjáthi azt mondta: Márki-Zayhoz rengeteg megkeresés érkezett a szakszervezetektől a munkavállalókkal kapcsolatos álláspontjáról, ezért bízta meg a szocialista politikust, hogy fogja össze a folyamatot, a szakszervezetekkel közösen dolgozzanak ki álláspontokat, javaslatokat, kéréseket, és azt vigye Komjáthi az árnyékkormány szakemberei elé.

„Ők ezt megtárgyalják, megbeszélik, és akkor utána ott alakul ki majd egy közös álláspont, amely a közös program része is lesz” – mondta Komjáthi, rámutatva: a szakszervezeti, munkavállalói kérdéseknek gazdasági vonatkozásai is vannak.

Elmondta: a 2019 nyarán elkezdett munka nyomán a hat párt „leütötte a cölöpöket”, a közös program magjának tekinthető Közös Alapban összeállt a váz, amire lehet építeni: egyetértés van abban, hogy a Munka Törvénykönyvét vagy módosítani kell, vagy „kukába kell dobni, ahogy van, és teljesen újat kell alkotni”.

Egyetértés van abban is, hogy a közszférában dolgozók bérszínvonalát emelni kell, a minimálbér-emelést folytatni kell, valamint a szakszervezetek egyik legfontosabb követelésében: hogy lehetőséget kell biztosítani arra, hogy minél szélesebb kollektív szerződéseket lehessen kötni – mondta.

„Alapokat fektetünk le, cölöpöket verünk le, azokban abszolút egyetértünk” – mondta Komjáthi, úgy folytatva: a részletekben lehetnek viták, például, hogy „nem lehet úgy stratégiai partnerségi szerződést kötni munkáltatókkal, hogy ezért cserébe nem várunk el semmit”, és nem ellenőrzik, mennyit költenek a munkáltatók a kapott „rengeteg adófizetői forintból” a munkakörülmények javítására és munkavédelemre.

Hozzátette azonban: „Nem érdekünk az, és nem is célunk, hogy elriasszuk ezeket a cégeket”.

Mint Komjáthi elmondta, a miniszterelnök-jelölt „evidenciának” nevezte, hogy olyan embert bíz meg a feladattal, aki napi kapcsolatban van a szakszervezetekkel.

„Nem pozícióra, hanem munkára szoktam jelentkezni, és Márki-Zay Péter sem pozíciókat osztogat, hanem feladatot” – mondta.

Kapcsolódó párttagok