mszp.hu | Belföld
2020. február 18. 23:23

Nagyon figyelni kell Orbán klímatervének megvalósulását

Nagyon figyelni kell Orbán klímatervének megvalósulását
Nagyon oda kell figyelni, hogy valósulnak meg az Orbán Viktor által bejelentett kormányzati klímatervek, mert „a Mátrai Erőmű példájából látjuk, hogy azért az első mindig az, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
Az Orbán évértékelőjén bejelentett klímaügyi lépések már most is zajlanak, a miniszterelnök pedig nem jelent meg a Parlamentben, hogy megkérdezzék tőle, amiről nem beszélt – mondta a pártelnök.
 
Azt mondta: a széndioxid-kibocsátás tervezett csökkentése szerinte „az atomerőműről szól, amiben nagyon még egy kapavágást nem láttunk”, ráadásul a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött „brutális” orosz hitelpaktumról való titkolózás „elfogadhatatlan”.
 
Kijelentette: az MSZP fenntartja, hogy népszavazásnak kell dönteni Paks II-ről: „ebben nyugodtan rá lehet bízni a magyar emberekre a döntést.”
 
 
De nem beszélt például Orbán arról, hogy miért tilos Magyarországon szélerőművet építeni; mint ahogy arról sem, miért került ki a klímatervéből a panelszigetelési program.
 
„Miért nem lehet odaadni az embereknek ezt a lehetőséget, hogy felújítsák az otthonaikat, hogy korszerűsítsék a fűtésrendszerüket?” – kérdezte. Elmagyarázta: a nagyvárosokban a légszennyezettség egyik okozója az, hogy nagyon sokan fával, sőt szeméttel fűtenek.
 
Szerinte a kormány tudja, hogy energetikai szempontból lenne értelme a korszerűsítésnek, de nagyon sok pénzbe kerül, és „nagy valószínűséggel ebből Mészáros Lőrinc nem tudna olyan nagy pénzt szakítani, talán semennyit” – mondta Tóth.
 
De Orbán nem beszélt a 340 forintos euróról, a bérek és a nyugdíjak értékvesztéséről, az infláció emelkedésétől sem; pedig évekkel ezelőtt ő maga mondta, hogy a legfontosabb a forint védelme, hiszen abban kapják a nyugdíjat és a fizetést a magyar emberek. 
 
„Ehhez képest ezzel most abszolút nem foglalkozik, sőt azt látjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank mintha tudatosan gyengítené a forintot - ami persze a multicégeknek nagyon jó, de a magyar dolgozó embereknek, nyugdíjasoknak pedig nagyon rossz.”
 
Kérdezték a pártelnököt a vasárnapi dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás átütő összellenzéki sikeréről.
 
Erre azt mondta: teljesen egyértelmű, hogy a 2018-ban az ellenzék különböző jelöltjeire adott szavazatok most összeadódtak. „Ez az, amitől leginkább fél a Fidesz”, ezért kell ’egy az egy ellen’ indulni, s az MSZP meggyőződése, hogy a közös lista a legjobb megoldás.
 
„Ebben majd nyilván meg kell egyeznünk” – mondta. Hozzátette: az MSZP elkötelezett az előválasztás iránt az egyéni országgyűlési képviselők kiválasztására.
 
Elmondta: az ellenzék fog még közös akciókat fog szervezni a képviselőik parlamenti munkáját ellehetetlenítő, decemberben elfogadott úgynevezett „szájzártörvény” ellen, amelynek megsemmisítéséért ma közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak a Parlament ellenzéki pártjai.
 
Kijelentette: a „szájzártörvény” egyértelműen abból a félelemből ered, hogy a rabszolgatörvény elleni tiltakozás politikai sikert hozott az ellenzéknek.
 
Elmondta: míg a házelnök minden esetben rendreutasítja az ellenzékieket, ha eltérnek a parlamenti felszólalásuk tárgyától, a kormánypárti képviselők büntetlenül tehetnek megjegyzéseket.
 
Kérdésre „egyelőre reménytelennek” nevezte, hogy a fideszes képviselőkkel szót lehessen érteni, mert, mint mondta, sokan már az ellenzékiek köszönését sem fogadják. 

Kapcsolódó párttagok