mszp.hu | Belföld
2023. május 23. 12:50

Nagyon fontos megmutatni, hogy Magyarország nem egyenlő a magyar kormánnyal

Nagyon fontos megmutatni, hogy Magyarország nem egyenlő a magyar kormánnyal
A Fővárosi Önkormányzat példát mutat az uniós támogatások hasznos elköltésével, azonban lassan nem is tud másra hagyatkozni a budapesti városvezetés, hiszen a kormány az adóforintok jelentős részét megvonja az önkormányzattól. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP alelnöke a metrófelújításról, az uniós támogatásokról, valamint a kormány megmagyarázhatatlan intézkedéseiről is beszélt hétfő este az ATV A nap híre című műsorában.

Az M3-as metró felújítása befejeződött, ugyan a mérnökök még mindig dolgoznak a háttérben, de a legfontosabb, hogy biztonságban tudnak közlekedni rajta az emberek. Fontos megjegyezni, azért érdemes megünnepelni a metró elkészültét, mert ez az egyik legjelentősebb európai uniós pénzből megvalósult beruházás. A kormány viszályát az EU-val Budapest pedig kiemelten elszenvedi, hiszen a főváros nem lombkoronasétányra költi a támogatásokat, hanem olyan fontos beruházásokra, mint a napi fél millió utast szállító 3-as metró, vagy az ivóvízhálózat, a csatornázás, hulladékválogatás fenntartása.

„Nagyon fontos megmutatni, hogy Magyarország nem egyenlő a magyar kormánnyal” – emelte ki Tüttő Kata. Hozzátette, az önkormányzatoknál jó helyen vannak az uniós források. Az uniós pénzekre a 3-as metró felújításának kezdetén Tarlós István korábbi fideszes főpolgármesternek is szüksége volt, ma pedig Budapesthez az adóforintok nem érkeznek meg, hiszen a kormányhoz kerül ezek hatalmas része. Így Budapestnek a meglévő infrastruktúrát kell fenntartani és üzemeltetni, nem az a kérdés, hogy tud-e bővülni a város. Az MSZP alelnöke elmondta, az uniós forrásokat a 3-as, vagy az 1-es metró meghosszabbítására kellene költeni, azonban a kormány a következő uniós költségvetésből semmit nem szánt arra, hogy metróhálózatot bővítsen.

Tüttő Kata szerint érthető, hogy egyre kevesebben jelentkeznek tanárképzésre, azonban a pedagógusbérek rendezése ma már kevés, hiszen ahhoz, hogy egy új generáció azt lássa, hogy érdemes pedagógusnak menni, az kell, hogy valóban fontos legyen ez az ország számára, nem 1-2 éves, hanem hosszútávú tervek kellenek. Érdemes azonban a technológia fejlődését is figyelembe venni, hiszen számtalan olyan szakma lesz a jövőben, ami ma még nincs. Azonban ezek pont olyan munkaerőt fognak igényelni, amelyekre a felkészítést olyan tantárgyak és tanárok biztosítanák, melyből már ma is hiány van.

A szocialista főpolgármester-helyettes elmondta, a Fővárosi Önkormányzat mindig igyekszik jó példával járni az uniós bizottságok előtt a támogatások elköltését illetően. El kell érni azt is, hogy ne Magyarország egészét büntesse a kormány a források megvonásával, hanem csatornázzák be közvetlenül a városokhoz a támogatásokat. Budapest továbbá benne van abban a 100 városban, melyek vállalták, hogy belátható időn belül kidolgoznak tervet a klímasemlegességhez, ehhez pedig hozzá lehet rendelni az uniós forrásokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány a legfrissebb hírek szerint közel 2 ezer fogvatartottat, zömében embercsempészeket engedett szabadon, Tüttő Kata elmondta, ez felfoghatatlan és érthetetlen. Hozzá kell tenni, hogy a szabadon engedett elítélt bűnözők közül sokan gyilkosságokat is elkövettek, ez tovább súlyosbítja a kormány döntését. Tovább árnyalja a képet, hogy jelenleg Ausztria blokkolja Románia Schengeni-övezetbe való csatlakozását, a túl laza határellenőrzésre hivatkozva, a magyar kormány pedig ekkor dönt úgy, hogy bűnözőket bocsát szabadlábra.

A napokban kiderült, hogy a Külügyminisztérium megsemmisítette a lélegeztetőgép-ügylet iratait. Az MSZP alelnöke elmondta, hogy 5 millió forint közpénzt sem lehet úgy elkölteni, ahogy tette azt a kormány, 300 milliárdot pedig végképp nem. A szerződés pedig egy olyan céggel köttetett, melyről semmi információ nincs, ráadásul a profit egy része is „szublimált” időközben, a vásárolt lélegeztetőgépek egy része pedig használhatatlan volt. Tüttő Kata emlékeztetett, a vakcina vásárlás idején is a kormány a lehető legdrágábban vásárolta meg az oltóanyagot, ráadásul azt a fajtát, melyet időseknek kifejezetten nem ajánlottak, ezzel szemben a nyugdíjasokat oltották ezzel hazánkban. Továbbá ott is volt egy közvetítőcég, a pénz jelentős része pedig „a levegőben” szintén eltűnt. A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy az is a Fővárosi Önkormányzat tesztelésének köszönhetően derült ki, hogy a kínai vakcina hatástalan volt az idősekre nézve.

Kapcsolódó párttagok