Napirend kiegészítési javaslat

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportjának napirend kiegészítési javaslata a kormánypárti frakciószövetség kihelyezett ülésére.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik 20 milliárdos keretösszegű pályázatán 2012 közepén 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyeket ugyanazon a napon, ugyanazzal a székhellyel, ugyanazok a tulajdonosok alapítottak. Az informatikai szektorban ismeretlen vállalkozások hátterében
ciprusi offshore cégek mellett feltűnik Seszták Miklós KDNP-s képviselő neve is.

Seszták Miklós jelenleg az országgyűlés informatikai bizottságának tagja, emellett az informatikai és távközlési albizottság elnöke. 2012 közepéig ugyanakkor az offshore hátterű részvénytársaság felügyelőbizottságának tagja is volt.

Seszták Miklós a gyanús egybeesésekre érdemi magyarázat helyett mindössze egy általános és álságos politikai nyilatkozatot adott. Ebből nem derül ki sem az, hogy milyen kapcsolat fűzi a szóban forgó offshore hátterű céghálóhoz, sem az, hogy miért épp az után mondott le a felügyelőbizottsági tagságáról, hogy a pályázati pénzeket végül elnyerő cégek megalakultak.

Miután a napvilágot látott információk alapján gyakorlatilag kizárható, hogy a milliárdok mindenféle előzmény nélkül, véletlenül landoltak épp az offshore hátterű fantomcégeknél, nehezen hihető Seszták Miklós magyarázata, amely szerint ő maga semmit nem tudott az elmúlt évtizedek legnagyobb állami
korrupciógyanúját felvető ügyletről.

Az MSZP ezért továbbra is hitelt érdemlő magyarázatra, vagy lemondásra szólítja fel a milliárdos korrupciós gyanúba keveredő Seszták Miklóst, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjét. Amennyiben nem mond le mandátumáról, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, illetve a kormánypártok felett
rendelkező Orbán Viktornak kell kitalálni, milyen formában hívják vissza a mandátumára méltatlanná vált képviselőjüket.

A milliárdos korrupciós gyanúba keveredett kereszténydemokrata képviselő ügyének tárgyalására akár már ma sor kerülhet a jelenleg is zajló kihelyezett kormánypárti frakcióülésén. Bízunk benne, hogy Orbán Viktor ezúttal nem a pártfegyelmet, hanem a közélet tisztaságát tartja szem előtt, és a frakcióülés napirendje kiegészül a Seszták-üggyel.

Ellenkező esetben a közvélemény számára is nyilvánvalóvá válik, hogy itt nem Seszták Miklós személyes kábelmutyijáról, hanem legalábbis a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hallgatólagos beleegyezése mellett történt kormánypárti visszaélésről van szó.

a Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja