Népszava
2012. április 19. 09:13

Narancsra színezi a Fidesz a bíróságokat

Mégsem dőlt el tegnap, hogy az Európai Bizottság (EB) elindítja-e a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében. Múlt héten forrásaink még azt állították: megszületett a döntés, hogy megindul az eljárás, ám az EB tegnapi ülésén végül nem kerültek napirendre magyar ügyek.

Információink szerint azért nem, mert a bizottság megvárja Orbán Viktor miniszterelnök jövő heti brüsszeli látogatását, és esetleges találkozóját az EB elnökével, José Manuel Barrosóval. Várhatóan ezt követően, szerdán a testület bejelenti, hogyan lép tovább. Márpedig az gyakorlatilag biztos, hogy az EB nem hagyja annyiban a bírák nyugdíjazása miatt már kötelezettségszegési eljárással sújtott igazságszolgáltatási reformot. Információink szerint ugyanis az EB igazolva látja, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége sérült.

Az európai aggályokat ráadásul igazolhatja, hogy politikai beavatkozást sejtető kinevezések sora történt a bírósági szervezetben. Két új bírót neveztek ki például nemrég a Kúriára, azaz a legfelsőbb bírósági szervezetbe. Kettőjük közül Marosi Ildikó neve többször is felmerült a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjei között, a bírónő ráadásul sokak szerint a kormánypárt szellemi holdudvarába tartozik. Tehát nemcsak az ad okot tehát aggodalomra, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének Handó Tündét, Orbán Viktor családi barátját, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét választották a kormányfő javaslatára.

Ráadásul a Kúria elnökévé megtett Darák Pétert is sokan a miniszterelnökhöz kötik, - forrásunk szerint ugyanis - a mai főbíró pártfogója volt az a Zumbok Ferenc, aki jelenleg nemcsak a budai Vár rekonstrukciójáért felelős kormánybiztos, hanem Orbán személyes tanácsadója. Sőt, információk szerint Darákot személyesen is jó kapcsolat fűzi a kormányfőhöz, még Zalaegerszegről, ahol a mai kormányfő katonai szolgálatát töltötte.

Megírtuk azt is, januárban a Kúria legelső teljes ülésén mutatták be legfelső bíróként Suba Ildikót, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság addigi elnökhelyettesét. Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) december végéig éppen annak a bíróságnak a vezetője volt, tehát az OBH-elnök bizalmasa egy héttel az új rendszer működésbe lépése után a Kúria bírája lett. Máig is ismeretlen vezető pozícióban került ugyanekkor a Kúriára az az Erőss Mónika is, aki addig a Fővárosi Törvényszék csoportvezető bírája volt, egyúttal az elhunyt Mádl Ferenc volt államfő unokahúga. Ráadásul forrásunk szerint Erőss menye épp az igazságszolgáltatási reformot kidolgozó Áder János leendő köztársasági elnök asszisztense.

B.I.M. / Népszava /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=541638