Navracsics bátor kiállása az orbáni oktatáspolitikával szemben

Az orbáni rezsim az elmúlt években radikális és átgondolatlan változtatásokat hajtott végre a köz- és felsőoktatásban, legutóbb számos népszerű egyetemi és felsőoktatási szak teljes megszüntetése, illetve megfojtó átalakítása szerepelt a kormányzati tervekben. Bár az eredeti koncepciótól végül a Fidesz (részben) meghátrált, a sunyi politikai szándék így is tökéletesen látszik: a biztos pártbefolyás alatti intézmények helyzetbe hozása, a szabadgondolkodásra nevelő társadalomtudományi szakok ellehetetlenítése, illetve akolba terelése, egyszóval a felsőoktatás „pártfőiskolává” silányítása. A rezsimnek láthatóan nem európai gondolkodókra, hanem kockatudatra, bólogató fejekre van szüksége.

A magyar kormány szándékai kapcsán legutóbb az Európai Bizottságtól kértem állásfoglalást, rámutatva: nem segíti egyetlen tagállam fejlődését és versenyképességét sem, ha állami tervgazdálkodás mentén központi erővel szüntetnek meg bizonyos felsőoktatási szakokat. Bár az oktatásszervezés tagállami hatáskör, szerintem az európai közösség nem tűrheti, hogy egy kormányzat önkényes politikai szándékoktól vezérelve korlátozza a fiatalok tanulási lehetőségeit és ezzel a nemzet fejlődését. 

Navracsics Tibor korábbi miniszterelnök-helyettes, az Európai Bizottság oktatásért is felelős biztosa nemrég megküldött válaszában meglehetősen bátran kiállt a sokszínű felsőoktatás mellett és ezzel az orbáni rezsim stratégiájával szemben. Többek között úgy fogalmazott: a tudásalapú gazdaság fejlődéséhez szükség van magasan képzett munkaerőre a legkülönbözőbb szakterületeken, többek között a társadalomtudományok terén is. „A sikeres felsőoktatási rendszerek többnyire úgy tudnak megfelelni ennek az elvárásnak, hogy kiegyensúlyozott kínálatot nyújtanak jó minőségű alapszintű és mesterképzési programokból” – írta Navracsics, hangsúlyozva: „a felsőoktatás jobb színvonalat és nagyobb fokú relevanciát érhet el egy olyan rendszerben, amely az intézmények és programok sokszínű választékát kínálja, és ahol az intézmények önállóan határozhatják meg saját stratégiájukat és koncentrálhatnak erősségeikre”. Világos, európai beszéd. Tehát nem erőszakos, állami keretutasításokra, hanem sokszínűséget garantáló egyetemi autonómiára van szükség. Ez Magyarország érdeke is. Orbán pedig ezt nem akarja. 

8268 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő