mszp.hu | Belföld, Külföld | Navracsics Tibor
2015. március 09. 11:45

Navracsicsnak a magyar kormány után kell vizsgálódnia

Vizsgálja az Európai Bizottság, hogy a köznevelési tevékenységet folytató intézmények támogatására kiírt, kétmilliárd forintnyi uniós forrás magyarországi felhasználása sérti-e az uniós szabályokat és az európai értékeket – erről Navracsics Tibor oktatásért is felelős uniós biztos tájékoztatott a korábban neki feltett írásbeli kérdésemre válaszolva.

Az Európai Bizottság magyar biztosa hangsúlyozta: noha a tagállamok a pályázatokat a kedvezményezettek bizonyos csoportjait szem előtt tartva célirányosan is kiírhatják, gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedések ne sértsék sem az egyenlő hozzáférés elvét, sem az operatív programot alátámasztó esélyegyenlőségi rendelkezéseket. Navracsics jelezte: az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a szóban forgó magyarországi pályázati kiírás megfelel-e az operatív program szabályainak és célkitűzéseinek és amennyiben kétségek merülnek fel, kapcsolatba fognak lépni a magyar hatóságokkal az ügyben.

Az Orbán-kormány az oktatás területén csak rombol, központosít és erőszakosan átnevez, miközben ideológiai alapon különbséget tesz az intézmények között. Európai képviselőként üdvözlöm a Bizottság lépését az ügyben, de egyúttal tartok attól, hogy a magyar kormány az illetékes biztost az ügy eltussolására, mintsem az európai érdekek védelmére bíztatja. Nem lennék most Navracsics Tibor helyében!

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő