Navracsicsnak meg kell tagadni az orbáni rezsimet!

Navracsics Tibor külügyi és külgazdasági miniszter, az Orbán Viktor által javasolt uniós biztos-jelölt a mai napon négyszemközti találkozón vesz részt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság megválasztott elnökével. A találkozón a lehetséges portfóliókról tárgyalnak. Tudható, hogy a magyar jelölt a bővítési-, a közlekedési-, vagy a kutatás-fejlesztési tárcák egyikét szeretné elkérni.

De vajon, Navracsics Tibor melyik arcát mutatja majd Junckernek? Azt, amikor arról beszél, hogy "csak olyan Magyarország és olyan Közép-Európa maradhat fenn, amely kultúrájában, értékeiben Nyugat-Európához kötődik" vagy amikor arra utasítja Orbán Viktorral a magyar nagyköveteket, hogy a jövőben ne tekintsék "igazodási pontnak" az európai értékrendet? Melyik Navracsics Tibor kér uniós biztosi posztot? Amelyik törvényalkotó bűnsegédként részt vett a magyar alkotmányosság és demokratikus berendezkedés lebontásában? Miként akarja majd esetleg bővítési biztosként számon kérni például Szerbián a demokratikus alapelveket, ha Magyarországon részt vett a felszámolásukban? Azt az arcát mutatja majd, amelyik azt képviseli, hogy a "magyar lehet ugyan ázsiai származású nép, de Szent István tudta, hogy jövője csak az európai kultúrában van", vagy azt az orbáni arcát tartja majd Juncker felé, amelyik a putyini típusú féldiktatúrát tartja követendő példának?

Mielőtt Navracsics Tibor bármit kér az Európai Bizottság elnökétől, előbb adnia kell. Nem csak Juncker, de a teljes nyilvánosság előtt meg kell tagadnia az orbáni rezsimet és megkövetnie a magyar embereket az elmúlt évek ámokfutásáért. Enélkül nem kérhet őszintén és hitelesen vezetői pozíciót Európa kormányában.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP- képviselő