2011. június 25. 11:01

Ne a fogyasztók fizessék a válságadókat!

Az MSZP szerint a kormánynak nem hitetlenkedni kellene, hanem hitet tenni az emberek valós érdekeinek képviselete mellett. Az MSZP a válságadók fokozatos kivonását, valamint - többek között - az egykulcsos adórendszer eltörlését javasolja.

Mára mind a négy tavaly óta különadóval sújtott húzóágazat beépítette az áraiba az Orbán-kormány által minden előzetes egyeztetés nélkül a nyakába varrt többletköltségeket. Az élelmiszerárak alakulása ennek megfelelően rémisztő, és az energiaszektorban sem rózsásabb a helyzet, a telekommunikációs cégek pedig tíz év után emeletek újra a tarifáikon.

Mindez együtt minden magyar ember életét keseríti, azonban az orbáni válságadó igazi vesztesei ismét azok a kispénzű kisfogyasztók, akik számára az igazságtalan adórendszer és a szociális megszorítások miatt ma már egy-egy nagybevásárlás vagy telefonszámla-finanszírozás is óriási pénzügyi bravúrt követel!

Eközben ráadásul azt kell látniuk, hogy az Orbán-kormány a haveri cégeket, kereskedelmi láncokat, bankokat egyszerűen kivonta a különadó fizetésének kötelezettsége alól. Mindezek figyelembe vételével egyértelműsíthető a kormány szándéka: megregulázni a multikat a különadóval, s azt is a fogyasztókkal megfizettetni.

A kormány pénzügyi potentátjai állítólag meg vannak lepve. Az MSZP tavaly ősz óta tartó figyelmeztető ”kampánya” ellenére a hírek szerint váratlanul érte őket, hogy a kényszerhelyzetbe került cégek az éve eleje óta mind nyíltabban az emberekkel fizettetik meg a többletterheiket.

Az MSZP szerint a kormánynak nem hitetlenkedni kellene, hanem hitet tenni az emberek valós érdekeinek képviselete mellett. Az MSZP ezért a válságadók fokozatos kivonását javasolja, ám ezzel egy időben:

  • követeli az igazságtalan, egykulcsos adórendszer eltörlését, egyúttal olyan, kétkulcsos szisztéma bevezetését, amely méltányosabb közteherviselést, ennek folytán magasabb fogyasztást, végső soron a jelenleginél jóval stabilabb költségvetési pályát eredményez. Az MSZP által a parlamentnek benyújtott javaslat mindhárom kritériumnak megfelel.
  • követeli továbbá, hogy több mint egy év után a kormány álljon elő egy hosszútávon fenntartható, kiszámítható energiastratégiával.
  • felszólítja a kormányt, hogy hagyja abba a MOL-típusú tőzsdézést, illetve az emberek magánvagyonának lenyúlását, hiszen ezekkel a lépésekkel mindannyiunk közös jövőjét teszi tönkre.
  • megfontolásra egy kedvezményes áfa-kulcs bevezetését az alapvető élelmiszerekre.


Tukacs István,
országgyűlési képviselő