Ne a magyarokat, csak az Orbán-kormányt büntessék

Az Orbán-kormánnyal szemben a magyarok döntő többsége Európa-párti – ez mai brüsszeli utam fő üzenete. Orbán nem a nemzetet, csak saját korlátlan hatalmát akarja védeni, amikor harcot hirdetett az Unió ellen.

Európának tudnia kell, hogy Magyarország nem akar Putyin gyarmata lenni és nem akarjuk, hogy újra lehulljon a vasfüggöny. A magyar emberek jó emberek és nem érdemelnek büntetést, de a Fidesz törvénysértő, populista ámokfutását meg kell állítani.

Orbán Viktor és az unió közös felelőssége, hogy a magyarok félnek a menekültektől. El kell mondani, hogy az uniós vezetők tehetetlenségét, időhúzását és döntésképtelenségét használta ki Orbán, hogy gyűlöletet kelthessen a magyar társadalomban.

Uniós utamon a letelepedési kötvény veszélyére is fel fogom hívni a figyelmet. Orbán több milliárdos haszonért cserében közel 20 ezer bizonytalan hátterű, valódi megélhetési bevándorlót szabadított Európára, akik között számos terrorista és bűnöző is lehet.

Az Európai Uniónak meg kell védeni állampolgárait a gyűlöletkeltéstől és az igazi veszélyektől. Ezért támogatom az Európai Ügyészség létrehozásának koncepcióját is. A Fidesszel szemben az MSZP azt gondolja, hogy az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos korrupciós ügyeket és bűncselekményeket ki kell vizsgálni. Nem hagyhatjuk, hogy Orbán saját hatalma megőrzése érdekében szétverje Európát és lebontsa a magyar alkotmányos demokrácia pilléreit.

Botka László
az MSZP miniszterelnök-jelöltje