mszp.hu | Belföld
2024. február 09. 15:12

Ne a pedofilokat védjék, hanem a HÉV-en utazókat a szexuális ragadozóktól!

Ne a pedofilokat védjék, hanem a HÉV-en utazókat a szexuális ragadozóktól!
Miközben a közvéleményt elsősorban a kegyelmi ügy körüli botrány foglalkoztatja jogosan, más területen is azonnali beavatkozást sürgetnek a szocialista politikusok.
Tarthatatlan állapotok uralkodnak a fővárosi agglomerációban, mivel a HÉV szerelvényeken rendszeresek a zaklatási ügyek, ezért az MSZP frakciójának tagjai, dr. Gurmai Zita, Dr. Hiller István, valamint Vajda Zoltán írásbeli választ igénylő kérdést nyújtottak be Lázár János építési és közlekedési miniszternek a helyzet megoldása érdekében. 
 
Az MSZP frakciójának tagjai a beadványukban emlékeztetnek arra, hogy már hosszú évek óta megoldatlan problémát jelent a fővárosi agglomerációban közlekedő HÉV szerelvényeken a közbiztonságot veszélyeztető zaklatások ügye. Még 2021. januárjában indult egy online petíció annak érdekében, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindenki biztonságban érezhesse magát. 
 
A felhívásban a fővárosi és agglomerációs polgárok arra kérik a MÁV vezetését, hogy a HÉV vonalakon gondoskodjanak a biztonsági szolgálatok folyamatos jelenlétéről, valamint minden itt közlekedő szerelvényre szereljenek fel biztonsági kamerákat. A kezdeményezést habár négyezren támogatták, mégsem történt érdemi intézkedés az ügyben. 
 
A sajtóhírek szerint a napokban egy fiatal lányt ért támadás, aki előbb verbális formában vált szexuális zaklatás áldozatává, de az ügy később tettlegességig is fajult. 
„Ne a pedofilokat védje Orbán kormánya, hanem a HÉV-en utazókat a szexuális ragadozóktól! Mert ezt már 3 éve ígérgetik, miközben most is újabb súlyos támadás történt!” – fogalmazott közösségi oldalán az esettel kapcsolatosan dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
 
Az esetek jelentős részben a gödöllői viszonylaton történnek, ezért a térségben élők folyamatosan kérik az illetékesektől, hogy szereljék fel a HÉV szerelvényeit biztonsági kamerákkal, amelytől azt remélnék, hogy visszatartó erővel bírna, valamint csökkenhetne a hasonló bűncselekmények száma. 
 
A sajtóbeszámolók szerint a MÁV azt válaszolta a megkeresésre, hogy a régi járműveket már nem szerelik fel biztonsági kamerákkal, de a hosszú évek óta halogatott járműbeszerzés megvalósulása esetén, az esetlegesen érkező új szerelvények már rendelkezni fognak biztonsági kamerákkal. 
 
A HÉV-ek bekamerázásának kérdését az MSZP frakció már 2021-ben, azaz három évvel ezelőtt is felvetette. Fónagy János államtitkár úr az új járművek érkezésében látta a megoldást, amire azonban azóta sem került sor. Az illetékesek tehát nem tettek semmit a probléma érdemi megoldásáért. Az MSZP frakciójának tagjai ezért várják Lázár János miniszter válaszait, hogy az új járművek beszerzéséig hogyan kívánják elősegíteni a biztonságos utazást a jelenleg közlekedő szerelvényeken, illetve miként gondoskodnak a biztonsági személyzet jelenlétéről az utastérben.