2011. december 01. 15:40

Ne a szociális programokon spóroljon Európa!

Göncz Kinga elfogadhatatlannak tartaná, ha az EU 2012-es költségvetésében épp a szociális célú programokra és projektekre nem jutna elég a pénz. A szocialista EP-képviselő az unió jövő évi büdzséjéről tartott csütörtöki plenáris vitájához nyújtott be írásos hozzászólást.

"Jó hír, hogy az idén időben megszületett a megállapodás az Európai Unió három intézménye között a 2012-es költségvetésről. A válságra való tekintettel a kifizetések csak mérsékelten emelkednek, de fontosnak tartom, hogy ha szükséges, a döntést felülvizsgáljuk a jövő év folyamán, és a tagállamokat figyelmeztessük az ígéreteikre. Elfogadhatatlan lenne, ha a pénzhiány azokat sújtaná, akik a legjobban rászorulnak. A források kiapadása a munkanélküliség leküzdését, a társadalmi felzárkózást támogató Európai Szociális Alapból lekötött programokat is veszélyeztetheti. A hiány pótlására tett tagállami vállalásokat ezért szigorúan számon kell kérni a kormányokon" - fogalmazott Göncz Kinga.

"A parlamentnek ugyanakkor sikerült kiharcolnia, hogy a hosszabb távra szóló pénzügyi kötelezettségvállalások szintje növekedjen, így az uniós források remélhetőleg hozzá fognak járulni az európai gazdaság beindításához, a 2020-ig szóló stratégia céljainak az eléréséhez" - áll a képviselő írásos hozzászólásában.

"A szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésén alapuló térség kiépítése a Lisszaboni Szerződés óta emelkedett közösségi hatáskörré, és ez több ráfordítást igényel" - fejtette ki Göncz Kinga, aki a 2012-es költségvetés szocialista árnyék-jelentéstevője volt az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában.

"A biztonsági és migrációs kihívásokra, a közös határ védelmére csak európai szinten adható megfelelő válasz, ezt különösen megtapasztaltuk a tavaszi migrációs hullám idején. A parlamentnek sikerült még az Európai Bizottság javaslatánál is nagyobb támogatást kiharcolnia a kötelezettségvállalások szintjén a polgárok biztonságát és a nyitottabb Európát szolgáló célokra" - hangsúlyozta Göncz Kinga, hozzátéve: mint minden évben, a mostani tárgyalások során is kiderült, az uniónak szüksége van saját forrásokra, hogy a költségvetés kevésbé függjön a tagállamoktól.