mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Oktatás
2021. január 18. 14:34

Ne a tanárokon spóroljon a kormány! A járvány alatt mindenkinek járjon a 100%-os táppénz!

Úgy tűnik, hogy az iskolák fölé rendelt tankerületek képtelenek megfelelően ellátni feladatukat a járvány terjedésének megfékezését illetően.

Hónapok óta hallgatjuk, hogy felkészültek a köznevelésben is a járvány elleni védekezésre, de a sajtóban megjelenő beszámolókból az derül ki, hogy a tankerületek döntései mögött még nyomokban sem lehet felfedezni egységes eljárásrend meglétét.

A tanárok még mindig hatalmas kockázatnak vannak kitéve, ennek ellenére a kormány mégsem biztosítja megfelelő módon a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket. A pedagógusoktól olyan jelzések érkeznek, hogy több iskolában már elfogytak a korábban kiosztott fertőtlenítőszerek. Ezért írásbeli kérdéssel fordulunk az EMMI-hez annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan és milyen gyakorisággal biztosítják az iskolák számára a védekezéshez szükséges felszereléseket.

Továbbá az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a tankerületek a tanárokat hibáztatják, ha megfertőződnek. A tanárok a kormányzat elhibázott járványkezelésének az áldozatai! A hivataloknak nem a tanárokra kellene mutogatni, hanem meg kellene teremteni számukra a biztonságos munkavégzéshez szükséges körülményeket!

A tanárok hibáztatása nyilvánul meg abban is, hogy a kormány továbbra sem akarja egyszerűsíteni a 100%-os táppénz megítélésre vonatkozó szabályokat. Továbbra is marad a feleslegesen elnyújtott folyamat, amely során a kormányhivatal állapítja meg, hogy a pedagógus a munkájából kifolyólag betegedett-e meg.

Az MSZP még novemberben törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy kapjanak 100%-os táppénzt azok, akik koronavírussal fertőződtek meg. Azonban a kormánypárti többség erről még tárgyalni sem hajlandó.  Miért jó az a kormánynak, ha a betegeknek az egészségük mellett még a megélhetésük miatt is aggódniuk kell? Talán a Fidesznek a kétharmad birtokában nehézséget jelent a törvénymódosítás?

Az MSZP szerint, mindent meg kell tenni annak az embertelen helyzetnek az elkerülése érdekében, hogy a munkavállalóknak dönteniük kelljen az anyagi biztonságuk és a saját, vagy mások egészsége között. Ezért továbbra is azt javasoljuk, hogy automatikusan kapjanak a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt mindazok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő