MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2015. július 06. 17:51

Ne akadályozzák a népszavazást a vasárnapi zárva tartásról!

Népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, vasfüggöny, migráció, az újlétai Kiss Zoltán Általános Iskola igazgatójának kinevezése, tanév, Klik, becsapott devizahitelesek. Ülésezett az parlament.

Ne akadályozzák a népszavazást a vasárnapi zárva tartásról!

A társadalom 73 százaléka nem szereti a vasárnapi zárva tartást. Nem jó a munkavállalóknak, az állampolgároknak és nem jó a kereskedőknek sem, kivéve azokat, akik valamilyen trükkel megoldják, hogy piaccá alakulva vasárnap is kinyithassanak - fogalmazott Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában.

Az MSZP elnöke bírálta, hogy a határidőkre hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda visszautasította az MSZP népszavazási kérdését a vasárnapi zárva tartásról, mondván a honlapján közzétett információk nem minősülnek hitelesnek. Csalással vádolta a kormánypártokat, az irodát pedig azzal, hogy adminisztratív eszközökkel akadályozza a szocialisták kezdeményezését.

Tóbiás József felszólaította a Fidesz-KDNP-kormányt: ne próbálja adminisztratív eszközökkel megakadályozni, hogy a választópolgárok dönthessenek a vasárnapi zárva tartásról. Értékelése szerint a Jobbik kezdeményezésére - szerepel a programjában - fogadták el a vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt, pedig már akkor látszott, hogy a társadalom jelentős része - jelenleg 73 százaléka - nem ért egyet azzal.

A Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország határait és polgárait

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka kiemelte: a Fidesz-kormány képtelen megvédeni Magyarország, az unió határait és a polgárait. Fél éven keresztül nem tett semmit és erre lehet számítani a következő fél évben is - hangoztatta. A politikus idézte Radnóti Miklós: Töredék című versét, majd úgy fogalmazott: "rasszista, idegengyűlölő duma" volt az előtte elhangzott vezérszónoklat. Kifejezetten ijesztőnek nevezte, hogy a menedékkérőket nemcsak a befogadó állomásokon, szálláshelyeken, hanem bizonyos közigazgatási területeket kijelölve, közterületeken is el lehetne helyezni. Ezrek, tízezrek lehetnek utcán, tereken, erdőkben, bokrokban, s gyerekeket, családokat kívánnak az utcára taszítani - mondta.

Az MSZP nem támogatja a javaslatot ebben a formában - jelentette ki.

A migráció valós probléma

Bárándy Gergely szerint a migráció valós probléma az unióban és Magyarországon egyaránt, aki másként gondolja, téved. Az a törekvés, ami szembe állítja a bevándorláspártiakat és az azt elutasítókat, nem más, mint az emberek egymásnak uszítása. Idegenellenességet szítani gazemberség - jelentette ki.

Kiemelte: senki nem kívánja kitárni a kapukat, válogatás nélkül mindenkit beengedni és hagyni, hogy letelepedjen. Szerinte a gazdasági bevándorló fogalma nem létezik, ez a Fidesz által kreált fogalom, ami az uszító-politikájuk része. Nem azt mondják, hogy ez nem probléma, de ma létezik egy legalább ekkora, vagy még ennél is nagyobb probléma, az, hogy több százezren vándoroltak ki az unió országaiba, illetve az Egyesület Államokba a jobb megélhetés reményében - mondta.

Az politikus szerint a Fidesz bevett módszere, hogy talál egy bűnbakot, egy társadalmi csoportot, akit ellenségnek titulál. Ilyenek voltak korábban a korán nyugdíjba vonuló rendvédelmisek, a külföldi karvalytőke, a multinacionális vállalatok vagy éppen a fogyatékkal élők. "Most pedig a migránsok ilyenek, remélem a zsidók nem kerülnek majd sorra" - fogalmazott. A bűnbakkeresés a jóféle diktatúrák bevett módszere - jegyezte meg a szocialista politikus, és szintén uszító retorikának nevezte a Fidesz vezérszónokainak felszólalását. Rövid- és hosszú távú megoldásokra van szükség, de ez nem a vasfüggöny - jelentette ki.

Kitért a költségvetéshez benyújtott módosító javaslataikra, amelyek a rendőrség megerősítését vagy azt célozták, hogy Btk-ban az embercsempészést szigorúbb büntetéssel sújtsák. Azt kérte, a magyar kormány gondolkodjon európai módon, s a migráció kérdését így kezeljék, a szolidaritást ne adják fel.

Az Önök keze a legkisebb településre is elér?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy szülők 2015 júniusában az újlétai Kiss Zoltán Általános Iskola igazgatójának kinevezése ügyében megkeresték a tárca vezetőjét. A szülők szerint politikai, és nem szakmai alapon történik a vezetőváltás, és segítséget kértek, mert úgy látták, hogy helyben politikát csináltak az igazgatóváltásból. Személyesen petíciót is átadtak, de sem a tantestület, sem szülők, sem a gyermekek érdekeit nem vették figyelembe és kinevezték az új igazgatót - mondta és további hasonló eseteket sorolt fel az országból. Mikor számít a tantestület, a szülők és egy település vélemény, meddig lesz szempont a politikai lojalitás? - kérdezte.

Mérleg a tanév végén

Hiller István elmondta, megítélése szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot egy vízfej, amely ránehezedik a magyar közoktatásra, sokkal inkább a probléma, mint a megoldás. Semmilyen eddigi tapasztalat nem támasztja alá, hogy a Klik a színvonalemelést vagy annak megtartását eredményezte volna - tette hozzá. Szóvá tette, hogy a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. negyedmilliárdos nyereségből 140 milliós veszteséget csinált. Kifogásolta, hogy a szakképzés kikerült a Klik alól, de rossz iránynak nevezte a gimnáziumi férőhelyek szűkítését is.

Mi lesz a becsapott devizahitelesekkel?

Harangozó Tamás értékelése szerint a kormány nem megmentette, hanem árokba lökte a devizaadósok jó részét, ugyanis 2010 óta közel 40 százalékkal gyengült a forint a svájci frankhoz képest, s ezt az adósokkal fizettették meg. Példaként hozott egy adóst, aki 2008 őszén 12 millió forintot vett fel, 6,5 év alatt 9 milliót visszafizetett, s ma 16 milliós tartozása van. Arról érdeklődött, mi lesz a becsapott devizahitelesekkel.

Felebaráti segítség Fidesz-módra

Gúr Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ápolási díj mértéke évek óta nem emelkedett. Azt kérdezte, hogy a kormány mikor akarja ezt növelni.

A valóság nem igazolja vissza a statisztikát

Korózs Lajos a statisztikai hivatal adatairól szólva kiemelte: 2013-ra nominálisan is csökkent a kétgyermekes családok jövedelme az egy évvel korábbihoz képes, az egy gyermeket nevelő családok szegénységi rátája pedig emelkedett. Bírálta, hogy nem emelkedett a családi pótlék, sem az anyasági támogatás.

Egyre több a kiszolgáltatott munkavállaló

Gúr Nándor rámutatott: 14 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma. Azt kérdezte: ha az autókra kötelező biztosítást kötni, hogyan lehetséges, hogy a munkaadók által kötött felelősségbiztosítások aránya mindössze 3-4 százalék.

Így lehet saját lábra állni önálló családként?

Heringes Anita a miniszterelnök veje, Tiborcz István egykori cégének bevételeire kérdezett rá. Példaként hozta, hogy a vállalkozás Keszthelyre több mint 217 ezer forintért szállított olyan LED-es lámpákat, amelyeket Budapestre a gyártó kevesebb, mint 140 ezer forintért adott el.