Ne bujkáljon tovább Patyi András!

Patyi Andrásnak be kell fejeznie a sunnyogást. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke álljon ki és nyilatkozzon arról: mikor és hogyan kívánja megszüntetni a magyar nép szolgálatával összeférhetetlen kormányzati álláshalmozását!

A választási eljárásról szóló törvény kimondja: a választási bizottság tagja nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban. Márpedig Patyi András nem csupán a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak az elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is, melynek három minisztérium a fenntartója.

A jogállamisággal összeegyeztethetetlen helyzet, hogy Patyi András az álláshalmozásért cserébe a kormány megbízásából gátolja az MSZP által kezdeményezett, a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás kiírását. Patyi Andrásnak el kell döntenie, hogy fideszes pártkatona akar lenni, vagy az NVB elnökeként a magyar népet kívánja szolgálni. A kettő együtt nem megy, ezért nyilatkoznia kell, hogy melyik megbízásáról mond le.

Lukács Zoltán,
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes