mszp.hu | Belföld, Gazdaság | karantén táppénz vírus
2020. november 02. 14:58

Ne büntessék, aki a járvány miatt otthon marad!

Tehetetlennek és alkalmatlannak nevezte a kormányt, és azonnali intézkedéseket sürgetett a koronavírus-járvány megfékezésére az MSZP részéről Tóth Bertalan a Parlamentben hétfőn.

Azt javasolta: akit a háziorvos igazoltan koronavírusos tünetekkel karanténba küld, az kapjon a fizetése 100%-ának megfelelő táppénzt.

Azzal érvelt: a jelenlegi szabályozás anyagilag bünteti azt, aki a betegség miatt otthon marad. Sokan azért járnak tünetekkel, betegen is dolgozni, mert tartanak a 60 százalékos táppénztől.

Az MSZP javaslata visszaszorítaná a járvány terjedését – érvelt a párt társelnöke és frakcióvezetője napirend előtti hozzászólásában. „Az emberek partnerek lennének a fertőzés megakadályozásában, ha segítünk nekik! Hát tegyük ezt meg!”

Azt mondta: még most sem késő a tömeges szűrést és kontaktnyilvántartást bevezetni, ahogy Szlovákiában meg tudták tenni.

Magyarországon „a járvány tombol, és kikerült a kormányzat kontrollja alól; és még mindig csak a felszínt kapargatjuk” – mondta. Elsorolta: szeptember közepe óta a Covid-járvány miatti heti halálesetek száma a 30-szorosára, a kórházban ápoltak száma a 15-szörösére, az egy hét alatt azonosított új fertőzöttek száma 5-szörösére nőtt, az elvégzett tesztek 20%-a pozitív lett.

Követelte: a kormány szüntesse meg a káoszt az egészségügyben, mert most a háziorvosoknak kell kutatniuk, hol van szabad ágy. A béremelést ki kell terjeszteni a háziorvosokra, a szociális ágazatban és a házi segítségnyújtásban dolgozókra is.  Pénzügyileg és szervezetileg meg kell erősíteni a kórházakat, és nem lehet pénz nélkül hagyni az embereket a válság idején.

Ezért megismételte az MSZP korábbi javaslatait: Meg kell emelni a munkanélküli ellátás folyósításának időtartamát és összegét, meg kell duplázni a családi pótlékot, a családtámogatást, a GYES-t és a GYET-et, és „oda kell adni minden nyugdíjasnak azt a pénzt, amit a tisztes megélhetésüket biztosítja”.

Hangsúlyozta: a kormány dönt, tehát minden felelősség az övé.

Ostorozta a kabinetet, hogy a védekezésre szánt pénzt „stadionokra, űrkutatásra, (…) Mészáros Lőrincre vagy sportakadémiára” pazarolja, és tétlenül nézi, hogy „minden egyes nap” egyre több ember hal meg.
„Az a kormány, amelyik ezt teszi, tehetetlen és alkalmatlan!” – jelentette ki.

„Önök védekezés helyett folytatják annak az embertelen és igazságtalan világnak a kiépítését, amit 10 éve elkezdtek! Urizálnak, yachton nyaralnak, és gyors ütemben teszik magánvagyonná a köz vagyonát” – vádolta a kormányt.

Kiemelte: a kormány magukra hagyta az embereket, azt mondja: „mi az egyéni védekezésre támaszkodunk”.

„Az nem védekezés, hogy azt mondják, mindenki viseljen maszkot! (…) Nem tolhatják át a felelősséget az emberekre!” – hangsúlyozta az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője.

Megemlítette: „Az pedig csak hab a tortán, hogy éppen most az U-21-es bajnokságon dolgozó emberek adómentességben részesülnek!”