Ne csak a kiválasztottakat támogassa a kormány!

A kormány cserbenhagyta a munkavállalók kétharmadát, pedig meglett volna a pénz a munkahelyek védelmére. Nem csak a kiválasztottakat kell támogatnia a kormánynak – mondta Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője, online sajtótájékoztatón pénteken.

360 milliárd forint kellett volna ahhoz, hogy a veszélyben lévő mintegy 875 ezer munkahelyet megvédje a kormány, azonban csak 50 milliárdot költött erre – idézte a Gazdaságkutató Intézet (GKI) jelentését.

Pedig lett volna 360 milliárd forint munkahelyvédelemre, ha az emberekre költik, és nem „a haveroknak osztogatnak” meg olyan beruházásokra, amelyek még várhattak volna – mondta.

„Az emberek nem tudnak várni!” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: akik elveszítették a járványügyi helyzetben a munkájukat, nem azért veszítették el, mert rájuk vagy a cégükre nincs szükség, hanem azért, mert az egészség védelmében olyan szabályokat kellett hozni, amelyek miatt nem tudták ellátni a munkájukat.

„Tehát őket kárpótolni, segíteni kell” -mondta.

A kormány a Gazdaságvédelmi Alapból költött 82 milliárd forintot a Budapest-Belgrád vasútvonalra, 60 milliárd forintból versenymotor-pályát, MotoGP pályát fog építeni. 75 milliárd forintért megvásárolták és fejlesztik a Mátrai erőművet – sorolta.

Utóbbinál rámutatott: „Attól a Mészáros Lőrinctől vásárolták meg a Mátrai Erőművet, aki valószínűleg kibírta volna, (…) hogyha csak a jövő évben kapja meg a vételárat. (…) Attól a Mészáros Lőrinctől, akit akkor is támogatott a kormány, kitüntető figyelmén túl, 17 milliárd forinttal, hogyha kirúgott, elbocsátott 850 embert, és ezzel pokollá tette 850 családnak az életét”.

De folytatta a kormányberuházások sorát: Paks 2-re 60 milliárd forintot költöttek, a Kisfaludy Program szállodafelújítási programjára 81 milliárdot.

„Akkor már meg is van az a 360 milliárd forint, amit hogyha nem vesznek el az emberek asztaláról, hanem odaadják azoknak, akik kilátástalan helyzetbe kerültek a járványügyi intézkedések miatt, akkor meg lehetett volna védeni 875 ezer veszélybe került munkahelyet. Látjuk, hogy ezt a kormány nem tette meg” - mondta Szakács.

Úgy folytatta: az „igazi pénzeső” a december 23-i éjszakai kormánydöntések sora volt, amikor 2250 milliárd forintot szórtak szét, ami növelte a hiányt, és amit „a későbbiekben hitelből fognak majd az adófizetők visszafizetni”.

A pénzt úgy ítélték oda „általában kiválasztott önkormányzatoknak, kiválasztott vállalkozásoknak és azoknak a kiválasztottaknak, akik valószínű megtehették volna, hogy még várnak ezekre a pénzösszegekre”, hogy közben például a vendéglátásban dolgozók továbbra is csak a fizetésük felét kapják meg kormányzati intézkedésként, holott a költségeik nem csökkentek a felére.

A munkájukat elvesztő százezrek sem kapnak hosszabb ideig nagyobb álláskeresési támogatást, a családi pótlékot, az anyasági támogatást vagy a nyugdíjprémiumot sem növelték, ezzel szemben például a Tihanyi Alapítvány százmilliárd forintot kapott, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig 250-250 milliárdot.

A kormány „nem váltotta be az ígéretét, becsapta a magyarokat”, Orbántól meg a kormányzati propagandától „zengenek a fanfárok arról, hogy milyen nagy idők előtt állunk”.

„Olyan nagy idők előtt állunk, hogy az országnak a gazdasági teljesítőképessége 6-7 százalékkal csökkent az elmúlt évben, a költségvetés hiánya 9% volt (…), nő a munkanélküliség, és soha nem látott mértékben nő az államadósság” – mondta.

A gazdaság pedig nem azért teljesít rosszul, mert járvány van, hanem mert rosszul kezelik a válságot: „olyan szektoroknak adják a pénzeket, akik nekik kedvesek”.

Az MSZP ezért továbbra is azt követeli a kormánytól, hogy vegye át az osztrákok és a németek által alkalmazott rövidített munkaidő, a Kurzarbeit szabályait, és a munkavállalónak adják oda a kiesett jövedelme 80 százalékát.

Azt is követelik, hogy akik elveszítették a munkájukat, azoknak legyen 180 napjuk arra, hogy újat találjanak, és emelje meg a kormány a munkanélküli ellátást legalább havi nettó 100 ezer forintra.

E mellett kérik: ne kerüljön senki olyan „hihetetlenül rossz helyzetbe”, hogy választania kelljen: a megélhetését tartja meg, vagy a saját maga és mások egészségére vigyáz. Ezért aki koronavírussal megfertőződik és otthon kell maradnia karanténban, az kapjon 100%-os táppénzt.