Külföld | EU-büdzsé
2013. január 29. 18:40

Ne csak a tagállami költségvetéseket terhelje az uniós büdzsé összeadása

„Az Unió következő hétéves költségvetéséről szóló tagállami alkudozás során háttérbe szorult a büdzsé bevételi oldala a kiadásihoz képest. Pedig, ha azt akarjuk, hogy ne terheljük túl a tagállami költségvetéseket, akkor az EU saját forrásainak megteremtésével is foglalkozni kell” – hangzott el az EP Költségvetési Bizottságában a gazdasági együttműködésről rendezett Európai Interparlamentáris Hét keretében.

A 27 uniós tagállam nemzeti parlamentjeiből érkezett képviselőkkel, Janusz Lewandowski költségvetési biztossal és az ír elnökség képviselőivel kibővített ülés keretében vitatták meg a egy hét múlva esedékes Tanácsülés napirendjére tűzött, következő hétéves büdzsé kérdéseit az EP Költségvetési Bizottságában. Egyöntetű volt a felszólalók véleménye abban, hogy 2009 óta megtorpant az EU-s büdzsé bevételi reformja, hiszen a válság hatására a tagállamok a kiadási oldal megvágásában látják a takarékosság eszközét. Pedig éppen bevételi oldal stabilizálása, az EU saját bevételi forrásainak megteremtése okozhatna könnyebbséget a tagállamok pengeélen táncoló költségvetésének, hiszen kevéssé támaszkodna a közösség a nemzeti költségvetések GDP-arányos befizetéseire. Márpedig a nemzeti költségvetésekkel egyébként is komoly gond van, hiszen jelenleg 20 tagállam ellen folyik túlzott deficit eljárás.
 
A szakemberek amellett érveltek, hogy az uniós büdzsé egyedülállóan beruházás-központú: 98%-a hasznosul a tagállamok projektjeiben, és mindössze 2%-a fordítódik az adminisztrációra. Éppen ezért kellene a tagállamoknak jobban kihasználnia az ebben rejlő növekedésbarát lehetőségeket, és minden eszközzel a büdzsé stabilitásán és bővítésén dolgoznia.
 
Herczog Edit szerint példátlan, hogy a 2014-ben induló hétéves költségvetési keretterv kevesebből gazdálkodik, mint az előző hétéves program tette. A képviselő az ír elnökség képviselőivel és a költségvetési biztossal együtt kifejezte aggályát, hogy a Bizottsági tervezethez képest 80 milliárd eurós nadrágszíjhúzást tervező tagállamok meggondolják magukat, és nem az innovációs és kutatási programok terhére fogják megtenni a megszorító lépéseiket.
 
A képviselő szerint, ha csak egymillió euróval csökkentjük is kutatási büdzsénket, vállalkozások és projektek ezrei kerülnek veszélybe. Herczog a tanácskozást követően példaértékűnek nevezte, hogy bár Írország hagyományosan az európai agrártámogatások jelentős kedvezményezettje, a „Stabilitás, Növekedés és Munkahelyteremtés” jelszavai mentén megfogalmazott elnökségi programjában a munkahelyteremtő innovációs beruházások megtartása mellett foglal állást.