MTI/mszp.hu
2011. február 15. 12:15

Ne csak a társadalom egyötöde járjon jól az adócsökkentéssel

Az adótörvények módosításával az MSZP egyebek mellett kezdeményezi, hogy a személyi jövedelemadó csökkentését egyenlően osszák el a különböző jövedelmi sávokhoz tartozók között, és azzal ne csak a társadalom egyötöde járjon jól.

Szekeres Imre országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón rámutatott, hogy az egykulcsos adó bevezetése 40 százalék - az alacsony keresetűek - számára kedvezőtlen, ugyanennyi ember jövedelmében nem hoz változást, és csak 20 százalék jár jól vele.

Arra reagálva, hogy Orbán Viktor hétfőn a parlamentben elmondta: az új adórendszer bevezetésével senki, így a magánszférában dolgozók sem járhatnak rosszul, az ellenzéki politikus kifejtette: az, hogy a kormány - az általa hozott rossz adóintézkedések miatt - nem állami tulajdonú cégek bérpolitikájába avatkozzon be "elvileg elfogadhatatlan, gyakorlatilag végrehajthatatlan". Hozzátette: a kis- és közepes vállalkozások döntően azért nem adnak béremelést, mert nincs rá pénzük.

Emlékeztetett arra, hogy törvényjavaslatuk - amelyet Mesterházy Attila pártelnökkel közösen nyújtott be - az ötmillió forint felett keresők esetében 32 százalékos adókulcsot határozna meg.

Az MSZP azt is szorgalmazza, hogy a családi adókedvezményt egészében igénybe venni nem tudók a különbözetet kapják meg gyermektámogatásként, valamint, hogy az adójóváírásoknál tartsák meg a tavalyi szintet.

Javasolják továbbá, hogy a tőkejövedelmek adója ne csökkenjen, hanem maradjon az előző évi szinten, a társasági adó helyett pedig a társadalombiztosítási járulékot csökkentsék 3 százalékponttal, ami megítélésük szerint segítené a munkahelyteremtést.

Szekeres Imre hangsúlyozta, adójavaslataikat úgy nyújtották be, hogy azok ne változtassanak a költségvetésen. Ugyanakkor elmondta, a büdzsé elhibázottságát mutatja, hogy januárban tizenkét éve nem volt olyan magas a költségvetési hiány, mint idén. Kijelentette: ezt - és azt, hogy alig egy hónap elteltével a kabinet 250 milliárd forintot zárolt - már nem lehet az előző kormány örökségeként tálalni, hiszen ezt a költségvetést már a Fidesz-KDNP fogadta el.