Ne csak egy napon becsüljük meg Magyarországon a szociális ágazat munkavállalóit!

Ne csak egy napon becsüljük meg Magyarországon a szociális ágazat munkavállalóit!
Terhelőképességének határán a szociális ágazat, így a szociális munkásoknak is szükséges az egyszeri támogatás és a bértárgyalás, amely mellett az egész szocialista párt kiáll.

A kialakult helyzet sem ébreszti rá a kormányt a súlyos szociális válságra – Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint ez egyértelműen kiderült a csütörtöki Kormányinfón, amelyre még aznap, a szociális munka napjának délutánján a párt Facebook oldalán közzétett sajtótájékoztató keretében reagált Korózs Lajos, országgyűlési képviselővel együtt.

„Kiderült, kapkodás és valódi baj van, hiszen a két hullám közötti békeidőben a kormány elfelejtett felkészülni és a különböző ágazatokat felkészíteni (…), és most csak futnak az események után. (…) Minden mértékadó orvos, de még a kormány mellett lévő szakértők is azt mondják, hogy elkésettek ezek az intézkedések”, ami óriási felelősséget ró a kormányra – figyelmeztetett.

A szocialisták társelnöke rámutatott, hiába ígérte Orbán, hogy nem lesz a sajtóban látott külföldi rémképekhez hasonló helyzet idehaza, az újságok tele vannak képekkel, melyeken látszik, hogy a kórházakban a folyosón alszanak, mert beteltek itthon a COVID-osztályok. „Nem tudják ellátni megfelelő minőségben és mennyiségben a betegeket, és sajnos tele vannak a patológiák is. (…) Még a hagyományos influenza elleni védőoltást sem tudja kellő mennyiségben biztosítani a kormány, pedig anélkül duplakockázat elkapni a koronavírust”.

Kunhalmi Ágnes kiemelte, míg Orbán beígérte a pedagógusok ingyenes tesztelését, Gulyás Gergely nem tudott részleteket mondani arról, hogyan kívánják ezt véghezvinni.  „Emellett az iparűzési adó önkormányzatoktól való elvételére a kancelláriaminiszter azt mondja, „meg kell fontolni”. Ezt nem lehet megfontolni: ha ezt meglépik, akkor azonnal csődbe megy Budapest és az összes nagy- és megyei jogú város” – tette hozzá követelve, hogy Parragh Lászlót, az ötletgazdát, azonnal távolítsák el, mint tanácsadót Orbán Viktor mellől.

Végezetül, a Szociális Munka napján a társelnök az egész MSZP közösségének nevében köszönetet mondott a szociális ágazatban dolgozók áldozatos munkájáért.

Korózs Lajos, a Parlament Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke szintén méltatta a szociális dolgozókat. „Ők azok, akik ott vannak születésünktől kezdve, az édesanyák mellett, amikor gyermeket várnak, amikor a gyermek cseperedik, és ha kell, akkor a bajba jutott család mellett is ott vannak. Ők azok, akik támaszt nyújtanak az idősotthonokban is. Legjobban a Szociális Szakmai Szövetség elnöke fogalmazta meg: a szociális munkás az, aki mindent tud egy kicsit”.

„Mi, szocialisták, szociáldemokraták azt mondjuk, hogy ne csak egy nap legyen az övék, november 12-e, a Szociális Munka napja, hanem minden egyes nap” – javasolta Korózs. Hangsúlyozta, a szociális ágazatban dolgozók most nem kapnak megfelelő megbecsülést, mivel a kormány azt mondja, hogy az MSZP által javasolt 500.000 forintos egyszeri juttatás aránytalanul megterheli a költségvetést. „Tessék mondani: a vadászati kiállítás vagy a focisták fizetése nem terheli a költségvetést? A vadászati kiállításnál kevesebbe kerülne” – hívta fel a figyelmet.

„Mi ott álltunk a szociális ágazatban dolgozók mellett akkor is, amikor sztrájkkövetelésük volt, akkor is, mikor nem kaptak megfelelő védőruhát, és