mszp.hu | Belföld | Honvédelem
2023. augusztus 09. 09:45

Rendezzék végre a rendvédelmi dolgozók bérét!

Rendezzék végre a rendvédelmi dolgozók bérét!
"Mikor kapnak béremelést a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozók?" - címmel tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke arra kereste a választ, hogy a Belügyminisztérium miért engedi, hogy hátrányos megkülönböztetés jelenjen meg a rendvédelmi dolgozók között.

A rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozók helyzete már hosszú évek óta tarthatatlan, hiszen negyede a szolgálatot teljesítők létszámának kimaradt a 2022-es béremelésből. Emellett a fegyverpénz néven ismertté vált juttatásból sem részesültek, ezáltal a fizetésük továbbra is, gyakorlatilag megalázóan alacsony szinten maradt. Harangozó Tamás szerint annak ellenére, hogy a rendvédelmi igazgatási szolgálati munkaviszonyban dolgozók valóban nem viselnek fegyvert, munkájuk hasonlóan nélkülözhetetlen, így tehát a létrejött bérfeszültség nem engedhető meg.

A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint arra is van példa, hogy a diplomával rendelkező, nem pályakezdő, igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozó fizetése már azt a bért sem éri el, amelyet egy, a rendvédelem más területén középfokú végzettséggel dolgozó kap. Ez a különbség többek között azért is feltűnő, mivel a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozók munkájuk során nem minden esetben különülnek el a hivatásos állomány tagjaitól. Így fordulhat elő az is, hogy az azonos irodában dolgozó rendvédelmi munkatársak közül, van, aki részesült bérfejlesztésben, mások pedig nem.

Mindezekre tekintettel Harangozó Tamás a következőket kérdezte Pintér Sándor belügyminisztertől:

  1. Miért engedik, hogy ilyen hátrányos megkülönböztetés jelenjen meg a rendvédelmi dolgozók között? 
  2. Mikor kapnak béremelést a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozók? 

Kapcsolódó párttagok