mszp.hu | önkormányzat
2015. május 14. 10:08

Ne észt, pénzt osszanak az önkormányzati feladatok ellátásához!

A kormány „áldásos” tevékenységének hála, márciustól átalakult a szociális támogatási rendszer, a jövedelemkompenzáló támogatások a járásokhoz, a kiadáskompenzáló segélyek az önkormányzatokhoz kerültek. 

Bár a települések maguk dönthetik el, melyik segélyt milyen összegben határozzák meg, a mozgásterük nagyon korlátozott – fogalmazott Halmi József, az MSZP megyei alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.Győrtelek polgármestere felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét, hogy ne eszet osszanak a polgármestereknek a helyi fórumokon, hanem adjanak elegendő pénzt a feladatok finanszírozására.

Halmi József arról tájékoztatta tegnap a nyilvánosságot, hogy az MSZP javasolja, az öregségi nyugdíjminimum jelenlegi, 28.500 forintos összegét emelje fel a kormány 40 ezer forintra. Ezzel arányosan nőne a rokkantsági, a rehabilitációs és a gyermekvédelmi támogatás összege is – mondta.

A képviselő elmondta, a közelmúltban, Nyírbátorban rendezett baloldali polgármesterek országos találkozóján elfogadtak egy nyilatkozatot, amely többek között azt követeli a kormánytól, hogy a szociális ellátásokat 100 százalékban az állam fedezze, adja vissza az önkormányzatok önrendelkezési jogát, és az állam ne vonjon el pénzt a települések helyi adóbevételeiből, mert ezzel megfojtja a helyhatóságokat.