Ne fizettessen a Fidesz 98 százalékos adót a jogellenesen felmentett bírákkal és tisztviselőkkel!

Az MSZP ma törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az Orbán-kormány ne fizettessen 98 százalékos különadót a jogellenesen felmentett bíráknak, kormánytisztviselőknek járó jövedelmek, kártérítések után.

A jogellenes magatartással okozott károk teljes megtérítése demokratikus alapelv. A munkajogviszony törvénytelen megszüntetése esetén a sértett fél igényelheti elmaradt bérének és juttatásainak megtérítését, kérheti kárának megtérítését. Ezen kívül – ha a jogviszony helyreállítását nem kívánja, vagy a jogellenes magatartást tanúsító munkáltató a továbbfoglalkoztatást nem vállalja – megfelelő átalány-kártérítésre tarthat igényt.

A hatályos szabályozás szerint, ha a bíróság megállapítja, hogy a jogviszony megszüntetése jogellenes volt, a különadó alapjába tartozik külön-külön az elmaradt munkabér, az egyéb juttatások, az átalány-kártérítés összegének hárommillió-ötszázezer forintot meghaladó része.

A munkaügyi bíróságok eddig kivétel nélkül jogellenesnek minősítették a bírák korhatár leszállítása miatti felmentését, de a kormánytisztviselők indoklás nélkül történő felmentése esetén is egyre több esetben születik jogellenességet kimondó bírói döntés. A jogállamiság elvével nem egyeztethető össze, hogy az e döntések miatt elmaradt jövedelmek, kártérítések után különadó fizetési kötelezettség keletkezzen.

Szekeres Imre,
országgyűlési képviselő