2011. november 22. 16:27

Ne hagyjuk veszni a fiatalokban rejlő lehetőségeket

A fiatalok fejlesztéspolitikában betöltött szerepéről, valamint a szegénység és a fiatalkori munkanélküliség felszámolásáról tartottak munkacsoport-ülést a togói Loméban, ahol november 21-23. között rendezik az Európai Unió és az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni (AKCS) országok 22. Közös Parlamenti Közgyűlését. A téma jelentéstevőjeként dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő elmondta: “Az Arab tavasz eseményei is arra intenek bennünket, hogy a béke és stabilitás fenntartásához elengedhetetlen a fiatalok problémáinak hatékony kezelése, mindenekelőtt a foglalkoztatottsági helyzetük javítása.”

“A demográfiai folyamatokat figyelembe véve a probléma figyelmen kívül hagyása és a megoldás elodázása elkerülhetetlenül konfliktusokhoz és instabilitáshoz fog vezetni már a közeli jövőben is” – mondta az EU-AKCS Közös Parlamenti Közgyűlés magyar tagja, sürgetve a fiatalok fokozott és célzott bevonását a fejlesztéspolitikai programokba. Gurmai Zita javaslatot tett arra is, hogy a Közös Parlamenti Közgyűlés következő ülésének programjában – a sikeres női fórumok mintájára – ifjúsági fórum is helyet kapjon. “A fiatalok értékei a társadalmainknak, és közös felelősségünk, hogy ne hagyjuk veszni a bennük rejlő lehetőségeket” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A munkacsoport ülésén a togói kormány több tagja is részt vett, akik ismertették a szegénység elleni nemzeti stratégiákat, a kormány által kezdeményezett ifjúsági programokat és a helyi társadalomra leginkább jellemző kihívásokat. A prezentációkat élénk vita követte, amelynek során a közgyűlés tagjai bemutatták országaik legjobb gyakorlatait.