Északonline
2011. december 22. 16:27

„Ne hallgassanak az emberek!"

Történnie kell már végre valaminek, ami megállítja a demokrácia szétrombolását.

Talán a félelem miatt, de némán és bénultan élik mindennapjaikat az emberek az országban, s nem lépnek fel a nyilvánvaló jogsértések és a brutális megszorítások ellen. Pedig korábban, a szocialista kormányok idején képesek voltak akár egy szociális népszavazás árán is eltöröltetni a 300 forintos vizitdíjat, vagy képesek voltak az egészségügyi átszervezések ellen demonstrációkon tiltakozni. Most, amikor a tervek szerint megszüntetnék például az aktív kórházi ágyakat Kazincbarcikán, s így elvinnék onnan a szülészetet vagy éppen a sebészetet, senki sem emeli fel a hangját. De ennek változnia kell, az embereknek rá kell jönniük arra, hogy aki fél, azt előbb-utóbb megtapossák. A jogállam, a demokrácia ugyan megszűnt Magyarországon, ám nincs annyi börtöncella, amely elégséges lenne ahhoz, hogy mindenkit bezárjanak, aki nem ért egyet Orbán Viktor új rendszerével. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke jelentette ki csütörtöki tájékoztatóján, Miskolcon.

A képviselő elmondta: az elmúlt másfél évben divatba hozta a Fidesz a normális demokráciák által ismeretlen jogintézményt, a visszamenőleges hatályú jogalkotást (egy diákot simán kivágnának a Miskolci Egyetem jogi karáról, ha az a vizsgán az ilyesmit elfogadhatónak tartja), olyan törvényeket alkotott, amelyek az objektivitás helyett a szubjektivitásra helyezik a hangsúlyt (egy köztisztviselő például vezetői bizalomvesztés miatt bármikor elbocsátható), vagy törvénytelen módon hozzák meg a költségvetési törvényt (akkor módosították a sarokszámokat, amikor erre a törvény szerint nem lett volna lehetőségük). Közben igyekeznek elhallgattatni a kritikus hangokat: megfosztják frekvenciájától az ellenzékiként számon tartott Klubrádiót, felszámolják a regionális tévéket, sőt, az ellenzéki országgyűlési képviselőket is akadályozzák jogaik gyakorlásában, például nem engedik szavazni őket a parlamentben. Legutóbb ilyesmi a Munka törvénykönyve részletes vitája után történt: a felszólalásra jelentkező, de szót nem kapó képviselők szavazógépe használhatatlanná vált, mert szót nem kaptak, de szavazni sem tudtak, mert a házelnök nem töröltette a gép memóriájából a jelentkezésüket. „Normális körülmények ezek? Szabad így országot vezetni? Hogyan tudná gyakorolni a jogait egy egyszerű állampolgár, ha egy országgyűlési képviselő sem tudja? Ha valaki kezdi elveszíteni a normális ítélőképességét, akkor azt egy egész országnak tolerálnia kell?" – tette fel kérdéseit a képviselő.

Gúr Nándor szerint ami ma Magyarországon folyik, az már nem egy lopakodó diktatúra, az már maga a diktatúra. A január 1-jén életbe lépő alaptörvény nem az ország alkotmánya, hanem a Fidesz alkotmánya. Menesztették a főbírót, Baka Andrást, mert kritizálni merészelte a 2/3-ad döntéseit. Helyette a fideszes alapítóatya, Szájer József felesége, Handó Tünde lett a főbíró. Jóri András adatvédelmi ombudsman hivatalát megszüntették, mert az országgyűlési biztos végezte a dolgát, s ha kellett, bírálta a kormányzati intézkedéseket. Simor András jegybankelnököt el akarják lehetetleníteni, ha másként nem megy, az Európai Bizottság által is kifogásolt törvénymódosítással. Az állami számvevőszék elnöke, Domonkos László tisztsége elnyeréséig fideszes országgyűlési képviselő volt, de korábban szintén a kormányzópárt képviselőjeként dolgozott a „független" médiatanács „független" vezetője, Szalai Annamária is. A legfőbb ügyészt, a korábban fideszes képviselőjelölt Polt Péter nemrégiben nevezték ki újra, ezúttal viszont 9 évre.

Megítélése szerint ez így nem folytatódhat tovább, az embereknek hallatniuk kell a hangjukat, tiltakozniuk kell az ellen, ami ebben az országban folyik. „Nem polgárháborút akarok, nem vért akarok, a józan észre apellálva azt akarom, hogy történjék már végre valami, amely megállítja a Fidesz jogsértéseit, a diktatúra teljes kiépítését" – jelentette ki a szocialista politikus.