Ne hazardírozzon az életünkkel!

Ne hazardírozzon az életünkkel!
Ne hazardírozzon az életünkkel! – szólította föl a miniszterelnököt Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője, napirend előtt a Parlamentben kedden.

„Minden egyes halott: egy ember. Nem statisztikai szám! Nemcsak egy idős, krónikus beteg, hanem egy édesanya, egy édesapa, egy nagymama, egy nagypapa. Arra kérem a miniszterelnököt, hogy ne a hatalom számítson most, hanem az emberélet!” – mondta Orbánnak, aki nem jelent meg az ülésen. „Talán meghallja” – mondta Tóth.

Azt mondta: a kormány három súlyos hibát is elkövetett a járványkezelésben.

Előszőr: Mondták ugyan, de nem készítették fel sem az egészségügyet, sem az oktatást a várható helyzetre: nem bővítették a tesztkapacitást, nem gondoskodtak a szakemberképzésről, nem fogadták meg a Magyar Orvosi Kamara javaslatait az őszinte kommunikációról, a tesztelésről és kontaktkutatásról, a betegutakról, az izolációról.

„Ezekben az ügyekben láthatóan nem történt semmi” – jelentette ki a frakcióvezető, hozzátéve: nem készítették fel az oktatási rendszert sem, kiszolgáltatták és titoktartásra kényszerítették a pedagógusokat.

Másodiknak azt említette: a kormány hamis biztonságérzetet adott az embereknek. Maszkviselést és távolságtartást várt el, de közben több ezer ember ölelkezett össze a stadionokban. Az egy hete bejelentett szigorítások pedig, „ha egyáltalán azoknak lehetett nevezni” – mondta, mint például az ingyenes parkolás, az éjféltől ötig tartó kijárási korlátozás, olyanok voltak, „mint vászontarisznyán a lakat”. Orbán azt mondta: ennyi elég lesz, közben meg az embereken kérik számon a vírus terjedését – mutatott rá a politikus.

Harmadikként súlyos hibaként beszélt a kormány megkésett és szűkmarkú segítségéről, ami miatt családok, munkavállalók, nyugdíjasok milliói kerültek nehéz helyzetbe.

Az élelmiszerárak emelkedtek, de a nyugdíjak alig, a családtámogatások pedig semmit.  A rugalmas munkaidőkeret miatt rengeteg munkavállalónak csökkent a jövedelme, mert elestek a túlórapénztől és a műszakpótléktól – mondta.

Nem növelte a kormány a munkanélküli ellátás idejét és összegét sem. Nem biztosítanak 100 százalékos táppénzt az igazolt Covid-betegek számára, ezért sokan nem merik jelenteni a betegségüket, mert félnek a jövedelemkieséstől- sorolta. Az önkormányzatok „szorongatását” és „ellehetetlenítését” pedig „aljas politikai bosszúnak” nevezte.
Azt mondta: a nyáron „rendkívül sok idő” lett volna felkészülni a járvány második hulláma elleni védekezésre, de ezt a kormány a védekezés szempontjából tétlenül töltötte.

„Persze volt Adria, yacht, nyaralás, Balcsi. Volt segítség Mészáros Lőrincnek, a vadászkiállításnak, a teniszszövetségnek. De ne csináljanak úgy, mintha nem tudták volna, hogy jön a második hullám. Na nem a tengeré, hanem a vírusé!” – mutatott á.
Közölte: bár a miniszerelnök nem jött be a Parlamentbe, csak „néhány bátor emberét” küldte az ellenzék felhatalmazásáért a különleges intézkedésekhez, legalább most nem ütötte el az ellenzék kinyújtott kezét, mint tavasszal, amikor időkorlát nélküli felhatalmazást kért: most szabott időbeli korlátot a rendkívüli felhatalmazásnak.

„Rendben, mi ezt most megadjuk. De miniszterelnök úr, innen mondom Önnek: ez már nem a bizalomról szól. Ez a felelősségről szól. Innentől kezdve nem mutogathat senkire. Minden, amit tesz vagy nem tesz, az Ön és kormánya felelőssége. A kormány kezében van minden eszköz, pénz, paripa fegyver” – mondta Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok