MTI/mszp.hu
2012. január 25. 09:36

Ne hitelt adjon a főváros a BKV-nak

Az MSZP szerint a fővárosnak nem hitelt, hanem vissza nem térítendő támogatást kellene nyújtania a BKV-nak.

Horváth Csaba, az MSZP-frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: tudni lehet, hogy a BKV nem lesz képes visszafizetni azt a kilencmilliárd forintot, amelyet a főváros hitelként adna, ezért azt javasolja, hogy vissza nem térítendő támogatásként utalja át egy másik, közgyűlési előterjesztésben szereplő hatmilliárdos támogatás mellett.

Horváth Csaba jelezte: az Állami Számvevőszék álláspontja szerint a bűncselekménnyel határos, ha a kölcsönadó és a kölcsönvevő is tudja, hogy nem lehet a hitelt visszafizetni. Most pontosan tudni, hogy ha a kormány nem fizeti ki a BKV támogatását, akkor a cég nem tudja majd visszafizetni a kilencmilliárd forintot.

A politikus azt kérte a kormánytól, hogy "nyúljanak a budapestiek zsebébe", és az általuk befizetett adóból biztosítsák a város működőképességét. Kérik, hogy azonnal fizessenek ki a BKV-nak további 25 milliárd forint állami többlettámogatást. Ellenzik azt a megoldást, hogy a főváros pénzeket zároljon az intézményeknél - mondta.

 

***

 

Dunát lehet már rekeszteni a sok ígérgetéssel

Ígéretek helyett megoldást várunk. A fővárosi fideszes vezetés sem tette a dolgát, megszegte támogatási kötelezettségét. Az Állami Számvevőszék vizsgálati megállapításai alapján felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, ha a főváros úgy ad hitelt a BKV-nak, hogy tudja a vállalat nem képes visszafizetni azt.

A Magyar Szocialista Párt azt javasolja, hogy mi tegyük meg, ami rajtunk múlik, adjuk oda a tartalékainkat, adjuk oda támogatásként a 9 milliárd forintot és a 6 milliárd forintot.
De egyetlen intézményünket sem tehetjük kockára, nem kerülhet bajba egyetlen iskolánk, gyermekotthonunk, idősotthonunk, szociális otthonunk, színházunk, egyetlen meglévő fontos önkormányzati feladatunk sem, ezért tiltakozunk a 10 százalékos zárolás ellen.
Az önkormányzatnak kötelessége jó tulajdonos módjára viselkedni és erejéhez mérten hozzájárulni a közösségi közlekedéshez; el kell mennünk a falig, de csak addig és nem tovább!

Továbbra is követeljük, hogy Orbán Viktor és fideszes kormánya ne bujkáljon tovább. Ígéretek helyett megoldást várnak a budapestiek. Mi budapestiek megtesszük a magunkét, tegye a kormány is. A főváros utolsó tartalékait felhasználva is csak két hónap haladékot tudunk nyerni.

A legoptimistább számítások szerint a fővárosi támogatást is felhasználva márciusban bekövetkezik a BKV csődje, ez a Fidesz-kormány hibájából következne be, ezért már most jelezzük és felhívjuk a budapesti polgárok figyelmét, hogy a BKV csődje Orbán Viktor kormányának felelőssége!

Nem hiszünk Orbán Viktornak és a fideszes rezsimnek, ezért követeljük, hogy a kormány teljesítse kötelességét és a budapestiek által a napi 16 milliárd forint befizetett adóból adjon vissza annyit, amennyi a város működésének fenntartásához kell. Se többet, se kevesebbet. Tény azonban, hogy a budapestiek közszolgáltatásaira minden befizetett 5 adóforint után csak a hatodik forint kerül vissza, és az arány csak romlik.
Budapestnek nem több támogatást kell adni, hanem kevesebbet kell tőlünk elvenni.


Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezetője