mszp.hu | Belföld
2021. március 20. 20:30

Ne játszmázzon a kormány emberéletek kárára, vegye igénybe a felajánlott segítségeket!

Ne játszmázzon a kormány emberéletek kárára, vegye igénybe a felajánlott segítségeket!
Válságcsökkentés helyett nem hívták le az egymilliárd eurót és átverték a túlzsúfolt rendelők helyzetének megoldását kérő orvosokat.

A kormánynak egy célja van, hogy a saját oligarcháinak mind inkább kiszolgáltassa a magyarokat, ahelyett, hogy igénybe venné mind az Unió által biztosított anyagi eszközöket, mind pedig azon lehetőségeket, amelyeket az ellenzék vezetésével az önkormányzatok és az aktív polgárok saját erejüket összeadva szerveztek meg – világított rá az Európai Unió munkahelyvédelmi alapja és Szombathely példáján Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„A bajba került embereken nem segít, ha 12 évre egy multinacionális cégnek adják oda a munkabér-támogatást. Falnak vezetik az országot, nem tartható tovább, hogy nem segítik az embereket. Az, hogy a haveromnak adnak 17 milliárdot, hogy felújítsa a szállodáját, annak semmilyen kézzelfogható eredménye a válságkezelésben nincsen” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Egészen elképesztőnek nevezte, hogy az Unió által a magyar bértámogatásokra allokált egymilliárd eurót, közel 370 milliárd forintot, amit kifejezetten a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a magyar polgárok megmentésére szánnak, a kormány le sem hívja. „Miért nem érdemli meg a magyar ember azt, amit az összes szomszédos országunkban megérdemelnek? Ennek az eredménye csak az lesz, hogy megmaradnak az oligarchák, a fideszes milliárdosok, de a magyar vállalkozások, amelyek a munkahelyek derékhadát adják, megroppannak. Úgy eladósították őket, hogy egy csomó közülük, ha egyáltalán kapna támogatást, azt már egy az egyben azonnal vissza is venné az állam”.

A képviselő elmondta, nem csak a gazdaságban jelenik meg a szándékos időhúzás, hanem az egészségügyi ellátás alacsony szinten tartásán is, amint az Szombathely példáján is látszik. „Szombathelyen a háziorvosok kérték a segítséget, a polgármester ezt fölkarolta, leült a kormányhivatal vezetőjével, megállapodtak mindenben.

Úgy alakították ki az oltópontokat, ahogy a kormányhivatal is kérte, majd a pártközpontból letelefonált vagy emailt küldött az illetékes elvtárs és letiltotta, hogy ezeket átadják. A kormányhivatal pedig a tervezett átadás előtt eltűnt. Napokig nem vette fel a telefont a megyeszékhely kormányhivatala, amelyik ugyanúgy a védelmi bizottság tagja. Ez még a hivatali visszaélés kategóriáját is súrolja” – tette hozzá.

Harangozó kérdésre felelevenítette, mit is kértek a háziorvosok pontosan. „Ez már nem játék, nem politikai kérdés: az az alapvető problémájuk, hogy nem alkalmasak a túlzsúfolt háziorvosi rendelők egy olyan praxisközösségben, amelyben 3-5 orvosnak van egy közös váróterme, és fejenként be kell oltaniuk napi 50 embert, akiknek még ott kell ülniük félórát, és összefertőzhetik egymást! Nem normálisak! Kialakít a város olyan helyeket, ahol szépen, egymástól izoláltan, flottul lehetne csinálni a dolgokat, és erre azt mondja a miniszterelnök Kunhalmi Ágnes kérdésére, hogy nincs erre szükség”!

A szocialisták frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, már most is több mint kétszázan halnak meg naponta, és mindenki, még a kormány is azt prognosztizálja, hogy a következő hetekben ez még emelkedni fog. „Raktáron áll több mint egymillió oltás, amit be lehetne adni az embereknek. Ezt várnák az emberek egy megfelelő kormánytól, és nem olyan „vízállásjelentéseket”, amiket a miniszterelnök péntek reggelenként a rádiójában előad”.

Kapcsolódó párttagok