MTI/mszp.hu
2012. február 13. 20:05

Ne kockáztassák Budapest működőképességét!

A fővárosi MSZP arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy ne kockáztassa tovább a város működőképességét, és ne hozzon elhamarkodott intézkedéseket.

Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján csalódottságának adott hangot, hogy parlament első ülésnapján Orbán Viktor kormányfő nem beszélt a BKV zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatásának feloldásáról.

A politikus bírálta a városvezető azon szavait, miszerint "vért izzadva", de teljesíti a kormány kéréseit a BKV finanszírozásával kapcsolatban. Az MSZP-frakcióvezető szerint ezek nem egy főpolgármester, hanem egy olyan "csődgondnok" szavai, aki nem a budapestiek érdekeit szolgálja, hanem az őt megbízó párthataloméit.

Mérhetetlenül cinikusnak nevezte azt a költségvetési logikát, amely szerint a BKV átmeneti finanszírozását például "10-20 iskola bezárásával" oldanák meg.

Úgy vélekedett: módosítani kell azon az elosztórendszeren, amely szerint "ha Budapesten tíz kiflit sütnek, akkor egy kiflit és egy kiflicsücsköt tarthatnak meg". Jelenleg ilyen arányban kell finanszírozni minden közszolgáltatást, az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát, a közlekedést, de ennél több forrást nem kap a főváros, pedig többet teljesít - jegyezte meg Horváth Csaba.

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint Tarlós Istvánnak látnia kell, hogy a főváros nem képes további megtakarításra. Az újabb hitel felvételének lehetősége kapcsán úgy véli, a kormány az elmúlt másfél évben olyan bankellenes politikát folytatott, hogy a bankok gyakorlatilag befejezték a hitelezést az országban.

A szocialista politikus szerint nem marad más, csak a fővárosi vagyon, szavai szerint nem lepődne meg, ha néhány héten belül előkerülne az a javaslat, hogy a főváros adja át az egészségügyi vagyon után a maradék érdemi vagyontárgyait, cégvagyonát.