mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 25. 13:27

Ne lehessen stratégiai partner az a cég, amelyik gátolja a szakszervezetek működését!

Ne lehessen stratégiai partner az a cég, amelyik gátolja a szakszervezetek működését!
Újabb cég blokkolja a munkavállalók törvényes jogait, ezúttal Pápán. Az ilyen ne lehessen kedvezményekre jogosult stratégiai partner – erről tartott sajtótájékoztatót Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke és Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtök este a Yanfeng autóipari cég pápai üzeme előtt.

Napról napra, most a Yanfeng cég botrányánál is látszik, a fideszes kormány szándékosan úgy módosította a Munka Törvénykönyvét, hogy a cégek lassíthassák a magyar munkavállalók törvénybe iktatott jogainak gyakorlását.

„Az érdekvédelmi szervezetek, a szakszervezetek azért vannak, hogy kiálljanak a dolgozókért, hogy biztosítsák azt, hogy a munkavédelmi szabályokat betartsák, hogy legyen lehetőségük a dolgozóknak bérharcra. A Magyar Szocialista Párt szociáldemokrata pártként következetesen kiáll a szakszervezetek és a munkavállalók mellett” – hívta fel a figyelmet Komjáthi Imre.

„Ennél a cégnél üzemi tanácsot szeretnének választani a kollégák. A munkáltató pedig ennek feltételeit át akarja írni: a munkahelyen munkaidőben nem szavazhatnak az üzemi tanács választásáról a munkatársak, munkaidőn kívül pedig nem tartózkodhatnak a munkahelyen. Ez tisztességtelen. A dolgozó ember jogait trükkökkel lassítani elfogadhatatlan” – tette hozzá László Zoltán.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség a legnagyobb konföderáció, amely a versenyszférában dolgozik, tevékenykedik, és sajnos bőven van mit tenniük” – emlékeztetett Komjáthi.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség minden tagja szolidaritást biztosít azokkal a munkavállalókkal, akik törvényes jogaikat akarják érvényesíteni. Az a Munka Törvénykönyve, melyet 2011-ben írtak, rengeteg olyan trükköt, kiskaput rejt, amivel a munkáltatók gyakran visszaélnek. Ezeket a kiskapukat be fogjuk záratni” – ígérte Kordás László.

Elmondta, gazdasági szempontból is fontos munkáltató és munkavállaló együttműködése, hiszen bizonyítható, hogy az együttműködő cégek könnyebben vészelik át még az ilyen válságos időszakokat is. „Magasabb hozzáadott értéket állítanak elő a dolgozók ott, ahol rendezettek a kapcsolatok. Azt követeljük a kormánytól, hogy ezeket a kiskapukat zárja be, és csak olyan vállalkozás kaphasson állami támogatást, ahol rendeztetek a munkaügyi kapcsolatok”.

Komjáthi Imre emlékeztetett, Szijjártó Péter 2016-ban kötött stratégiai megállapodást a Yanfeng céggel, amely nem az első azon cégek sorában, melyek nem vesznek tudomást a magyar törvényekről. Tehetik ezt azért, mert a kormány támogatását tudják a hátuk mögött. „A magyar kormánynak elsősorban a magyar dolgozók érdekét kellene képviselni. Nem lehet stratégiai partner egy olyan cég, amelyik gátolja a szakszervezetek működését. A Magyar Szocialista Párt az összellenzéki összefogásban is annak motorja, hogy együtt segítsük és támogassuk a munkavállalók és a szakszervezetek harcát” – jelentette ki.

A szocialista politikus magával hozta azt a határozati javaslatot, amelyet az összes ellenzéki képviselő aláírt, hogy ne lehessen stratégiai partner olyan cég, amelynek nincs rendezett munkaügyi kapcsolata. Jelezte, ezt a javaslatot a Fidesz már több körben leszavazta. „Leszavazták a magyar munkavállalók védelmét! Mi azonban nem fogjuk abbahagyni a harcunkat: a Magyar Szocialista Párt következetesen teszi a dolgát, mint szociáldemokrata párt, azért, hogy egy igazságos Magyarországon élhessünk! Ezt a munkát fogjuk folytatni”.

Kapcsolódó párttagok