mszp.hu | Belföld | Auschwitz-Birkenau holokauszt
2017. augusztus 02. 12:06

Ne lehessen újabb népirtás sehol a világon!

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő idén is Auschwitz-Birkenauban hajtott fejet a roma holokauszt emléknapján.

Fájdalmas a múltat ennyi év után is felidézni, de nem lehet, hogy ne emlékezzünk anyáink, apáink, testvéreink értelmetlen és embertelen kivégzésére – figyelmeztetett a nácizmus cigányáldozatainak emlékhelye előtt elmondott beszédében, rámutatva, hogy őrizni kell az emléket, még akkor is, ha az fájó sebeket szaggat fel.

Birkenau népünk legnagyobb sírhelye. Sok ezer testvérünk vesztette itt életét egy őrült zsarnok esztelen parancsára csak azért, mert ő azt gondolta, hogy csak a náci árják élhetnek a földön, kékszeműek és szőkék – emlékeztette a résztvevőket Teleki, kiemelve, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus sajnos ma is jelen van a világban: a szélsőjobboldali eszmék Európában tapasztalható erősödése nagyon nagy veszélyt rejt magában, hasonlóságot lehet felfedezni a II. Világháború előtti idők náci eszmeihez.

Sokan, sok helyen, sok esetben újra fennhangon vállalják és hirdetik antiszemita, fajgyűlölő nézeteiket – mondta a politikus, aki arra is figyelmeztetett, hogy vannak országok, ahol intézményesített formában is jelen van a kirekesztés, a rasszizmus: tetten érhető többek között az oktatásban, a lakhatásban, a foglalkoztatásban, de már az egészségügyben is.

Ennek példájaként említette a szegregált oktatást, ahol külön osztályokat indítanak a roma gyerekeknek, külön helységet jelölnek ki számukra az iskolai étkezdékben, öltözőkben, és csak a számukra kijelölt mosdókat használhatják.

Vannak olyan európai kormányok, sok esetben ellenzéki parlamenti pártok is, akik ezt szó nélkül tűrik, engedik, némák azért, hogy így vásároljanak szavazatokat – mutatott rá a képviselő, aki úgy vélte: emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a múltbéli és mai tragédiákra, hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát, ne lehessen újabb népirtás sehol a világon!

A szocialista politikus beszédének utolsó mondatai már a jövőről szóltak, gondolatait Táisz Ferencné kollégiumi nevelőtanárt idézve zárta:

„Van-e mérce, mellyel a távolság lemérhető?
És van-e forró szív, kifogyhatatlan türelem,
Rendíthetetlen hit, lankadatlan erő,
Melyekből a híd megépíthető?
Onnan ide, innen tovább…?”

Ezen a gondolatbeli hídon csak együtt tudunk átkelni: eladók és vevők, tanárok és diákok, orvosok és betegek, hivatalnokok és ügyfelek, politikusok és választópolgárok – jelentette ki.

Teleki László teljes, Auschwitz-Birkenauban elhangzott beszéde alább letölthető.

Kapcsolódó dokumentumok

Teleki László beszéde Auschwitz-Birkenauban.pdf ( 287.71 kB )

Kapcsolódó párttagok