Ne mutogasson senkire a kormányzat!

Ne mutogasson senkire a kormányzat!
Kiemelkedően fontos, hogy gyors és jó intézkedések szülessenek a járvány kezelésére. Ezért a kormány megkapja az ellenzék felhatalmazását, de minden felelősség is az övé – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Klubrádióban hétfő reggel.

Közölte: az ellenzék közös javaslatcsomagot jelent be a járvány kezelésére hétfő délelőtt.
A kormánynak áll rendelkezésére minden eszköz, hogy cselekedjen az egészségügyi katasztrófa elkerülése és a megélhetési válság kezelése érdekében – hangsúlyozta Tóth Bertalan.

„Minden felelősség a kormányé, minden felelősség Orbán Viktoré, hiszen ők tudnak cselekedni. (…) Ne mutogasson senkire a kormányzat, hogy ki miért felelős, mert az egyedüli felelősség a kormányé és Orbán Viktoré” – szögezte le.

„Rendkívül elkeserítőnek” nevezte, hogy a kormány a jelenlegi helyzetben is politikai játszmának tekinti a járványkezelést, és „még mindig ezen jár a miniszterelnök agya” ahelyett, hogy cselekedne az emberek érdekében, az egészségük és megélhetésük biztonsága védelmében.

„De legyen, kapja meg ezt a felhatalmazást, de akkor el fogjuk számoltatni 90 nap múlva” - ígérte.
Hangsúlyozta: a kormány gazdasági érdekeivel szemben most sok-sok ezer ember élete forog kockán, most már 100 fölött van naponta az elhunytak száma.

„Ez mind egy-egy ember és nem egy statisztikai szám” – mondta az elveszített emberéletekről.

Azt mondta: az MSZP részéről teljes mértékben elfogyott a bizalom a kormány iránt, de az emberek részéről is fogyóban van.

„A bizalomépítésnek nyilván az lenne a feltétele, hogy nem dacból kellene egy járványhelyzetet kezelni” – mutatott rá az MSZP társelnöke. Nem kellene ragaszkodni bizonyos intézkedésekhez csak azért, mert „egyszer úgy mondtam és akkor az úgy is lesz” - fejtette ki.

A tavaszi helyzethez képest most sokkal súlyosabb helyzettel kell szembenéznie az országnak, a mostani felhatalmazási törvény azonban célhoz kötött és benne van a 90 napos határidő, amit az MSZP és a többi ellenzéki párt hiába kért tavasszal az emberek bizalmának erősítése érdekében – indokolta, hogy miért szavazzák meg most a kormány kérésére a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

De „nem mindegy, hogy milyen döntések születnek” – hívta fel a figyelmet, újra kiemelve: a kormánynak kell elszámolnia az elkésett és nem megfelelő intézkedéseivel, mint például hogy bizonyos dolgokat korlátoz, de a focimeccsre járást nem.

 

 

Kapcsolódó párttagok