mszp.hu | Belföld
2020. október 16. 19:47

Ne nyerészkedjen a kormány az energiaárakon!

Ne nyerészkedjen a kormány az energiaárakon!
Igazságos, sávos lakossági energia- és közműárakat akar az MSZP, és komplex lakásfelújítási programot a családok fűtési költségének csökkentésére – mondta Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke online sajtótájékoztatóján pénteken.

A Fidesz nyerészkedik az energiaárakon: hagyta, hogy a tűzifa ára a negyedével emelkedjen az elmúlt öt évben, és a lakosságnál nem érvényesítette a gáz árának 50-60%-os tőzsdei nagykereskedelmi árcsökkenését.

„Nincs épp eszű magyarázat arra, hogy miért drágítja a gáz árát a Fidesz. (…) Nem értjük, hogy miért fizettet többet a magyarokkal”, miközben „rezsicsökkentés címén (…) egyfajta cukorkát osztogat” – mondta. Horribilisnek nevezte a 101 forintos köbméterenkénti lakossági árat, amikor a nagykereskedelmi ár 30-40 forint.

„Az lenne jó, hogyha (a kormány) nem adná drágábban a földgázt, mint amennyibe az valójában kerül” – mondta Kunhalmi. Hangsúlyozva: a magyar háztartások jelentős része egyszerűen nem tudja kifizetni ezt az árat, főleg a koronavírus miatti válságban, amikor nagyon sokan elvesztik a munkájukat, és csökken a jövedelmük.

„Az MSZP, mint szociáldemokrata párt egyértelműen azt szeretné, hogy (…) ne fizessenek többet az indokoltnál a magyarok”: csökkenteni kell Magyarországon az energiaárakat.

A Párbeszéd és az MSZP által támogatott árrendszer mindenkinek nyújt valamilyen támogatást, „de tény, hogy az átlagjövedelműek és az átlag alatti jövedelműeknek (…) egy kicsit többet.” Közös törvényjavaslatuk erre már az Országgyűlés előtt van – közölte.
„Egy igazságos, sávos árrendszerre lenne szükség, (…) olyan rendszerre, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést” – mondta.

„A magyarok akkor is fáznak, ha éppen fizetnek érte” – mutatott rá Kunhalmi, kiemelve: a lakosság 10%-a nem, vagy csak „iszonyat áldozatok árán” képes megfizetni a tisztességes emberi élethez méltó szintű közüzemi szolgáltatásokat. A legalsó jövedelmi ötödhöz tartozó háztartások fele fával, szénnel, brikettel vagy olajjal fűt. A magas energiaárak és a rossz állapotban lévő lakásállomány energiaszegénységbe taszít rengeteg magyart, mert minél szegényebb egy háztartás, a jövedelme annál nagyobb részét kényszerül fűtésre költeni.

A lakásokat pedig fel kell újítani, mert „rendkívül rossz állapotban van a magyarországi lakás- és családiház-állomány”: a lakások kétharmada elmúlt 40 éves, és 60 százalékukhoz a megépítésük óta nem nyúltak hozzá.

Az 1,4 millió „Kádár-kocka” – az 1960 és ’80 között épült családi házak – négyzetméterenként kétszer annyi energiát is fogyaszthatnak, mint egy panellakás.

„Ezek esetében akár 50-60%-kal is lehetne csökkenteni a rezsiköltséget egy komplex (…) korszerűsítési programmal, ami (…) az MSZP javaslata” – mondta Kunhalmi.

A Novák Katalin családügyi miniszter által bejelentett felújítási program azt mutatja, hogy a kormány végre érzékeli a problémát, amire az MSZP évek óta felhívja figyelmét, de „megint nem a legjobb irányba indultak el” – jelentette ki Kunhalmi.

A kormány programja ugyanis korlátozott és szűkmarkú, lezárja az átlagos, illetve az átlagjövedelem alattiak előtt a támogatási lehetőséget. Önerőhöz köti a támogatást, pedig „nincsenek millióik az embereknek, amivel be tudnának ebbe a programba szállni.” A magyar háztartások kétharmadának nincs elegendő megtakarítása, nem tudják előfinanszírozni a felújítást.

Az MSZP szerint valódi segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy csökkenjen a családok fűtési költsége és a hazai épületállomány széndioxid-kibocsátása.

A párt programjának ez ügyben két sarokpontja van: egy átfogó, országos önkormányzati bérlakásépítési program, valamint egy állami Otthonfelújítási Alap, amely a magyar társadalom többségének hozzáférhető lenne átfogó panel-, társasház- és családiház-felújításra.

„Azt akarjuk, hogy a családok, a fiatalok, idősek, aktívak és nyugdíjasok önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát, szigeteléssel, nyílászárók cseréjével és a fűtés modernizálásával, tehát ne kelljen önerő” – hangsúlyozta a társelnök. A felújítás ne utófinanszírozással, hanem előfinanszírozással valósuljon meg.

Az Otthonfelújítási Alapban egyszerre lennének jelen európai uniós, nemzeti és piaci források. Ingyen felújítanák az erre jelentkezők otthonát, és a felújítás nyomán keletkező rezsiköltség-megtakarításból finanszíroznák vissza a munkát – magyarázta el.

Az MSZP tehát a kormányénál sokkal több szempontra figyelemmel lévő, másik típusú, „sokkal több, és sokkal emberibb, és sokkal jobb” programot ajánl, amely tekintettel van a gazdasági, a környezetvédelmi és a szociális szempontokra is.

„Olyan szociáldemokrata, baloldali programra van szükség ezen a területen is, ahol a szociális szempontok, a környezetvédelmi szempontok és a gazdaságélénkítő szempontok egyszerre jelennek meg, ahol a lakosságnak nem kell hitelt felvennie, nem kell, hogy legyen megtakarítása” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok