mszp.hu | Belföld
2020. május 06. 12:53

Ne plakátokra költsön a Fidesz, hanem az emberek védelmére!

A kormányzati titkolózást követően végre megismerhettük a márciusra vonatkozó munkanélküliségi adatokat, amelyből kiderül, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után egyből megkezdődött a kirúgási hullám, közel 60 ezerrel nőtt az álláskeresők száma.

A márciusban regisztrált 281 ezer álláskereső közel fel pedig nem kapott semmilyen pénzbeli támogatást. Azóta pedig még rosszabb lett a helyzet és már 330 ezer ember vált munkanélkülivé.

Egyre több munkavállaló számol be arról, hogy már nemcsak a kis- és közepes vállalatok kényszerülnek leépítésekre, kényszer-szabadságolásra, hanem a multik is. A legtöbb cég ugyanis hiába kér kormányzati segítséget a munkahelyek megtartására és a bérek kifizetésére. A Fidesz tehát ismét csak hazugságokat hirdet a plakátjain, hiszen az elmúlt időszakban egyértelműen kiderült, hogy Orbánék rengeteg embert hagytak magukra segítség nélkül.

A kormánynak a kudarcos intézkedési után végre be kell látnia, hogy a válságkezelésnek az emberekről kell szólnia! Nem hagyhatják az emberek tömegeit az út szélén!

Az MSZP ezért javasolja már hetek óta, hogy a kormány hirdessen elbocsátási moratóriumot a közszférában és a nagy nyereséget elérő multinacionális vállalatoknál. A KKV szektorban pedig szükséges, hogy az állami költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80%-át, hiszen összességében olcsóbb a munkahelyeken tartani a munkavállalókat, mint elküldeni, kifizetni a végkielégítést, álláskeresési járadékot fizetni. Mindezek mellett pedig meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát 9 hónapra, és meg kell emelni az összegét úgy, hogy az minden esetben érje el a nettó 100 ezer forintot.

Nyomást kell gyakorolni a Fideszre annak érdekében, hogy elfogadja ezeket a valódi segítséget nyújtó javaslatokat, ezért az MSZP közvetlenül az emberekhez fordul, és online aláírásgyűjtésbe kezdett.

A petícióhoz az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni:

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke