Belföld | CBA békemenet közlemény
2013. november 13. 16:18

Ne politikát áruljon a kereskedő!

Az MSZP megütközéssel értesült arról, hogy Baldauf László, a CBA élelmiszer-kereskedelmi lánc elnöke és Lázár Vilmos, a cég felügyelőbizottságának elnöke arra szólította fel a vállalat munkatársait, hogy vegyenek részt az október 23-i Békemeneten. A cégvezetők kijelentései nem csak az általuk "posztkommunista, liberális gazembereknek" titulált ellenzékre, hanem valamennyi demokratikusan gondolkodó, eddig a CBA áruházaiban vásárló állampolgárra nézve is sértőek. Ezzel - egy munkahelyen megengedhetetlen módon - politikai propagandát folytatott a CBA vezetősége.

Cinikusnak és álságosnak tartjuk a magyarázkodást, amely a Békemeneten való részvétel "önkéntességével", a felhívás "magánjellegével" érvel. A CBA-csoport a tavaly elért közel 580 milliárd forintos árbevételét saját dolgozói tisztességes és kemény munkájának, valamint nem szükségszerűen kormánypárti vásárlóinak köszönheti.

Egy magáncég tulajdonosainak és vezetőségének politikai rokonszenve szigorúan magánügy, éppen annyira, mint a cég dolgozóinak politikai rokonszenve. Ezzel kapcsolatos „elvárásoknak”, pressziónak a rendszerváltozás utáni Magyarországon eddig nem volt tere.

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese