Ne Rubovszky döntsön Szíjjártó vagyonnyilatkozatáról!

Rubovszky Györgyöt, az országgyűlés mentelmi bizottságának elnökét "meggyőzte Szíjjártó Péter érvelése a képviselő egy év alatt bekövetkezett vagyongyarapodásáról", az Összefogás pártjaihoz tartozó képviselőket azonban nem.

A képviselő vagyonnyilatkozatában bruttó 14.749.200 forint jövedelemről adott számot, ez egy gyermek nevelése mellett 9.927.132 forint éves nettó jövedelmet jelent. Vagyona viszont – szerinte jól sikerült befektetéseinek köszönhetően – 16 millió forinttal nőtt.

Ha a család kiadásait házastársa jövedelméből fedezték, ő pedig jövedelmét az utolsó fillérig befektette, akkor ehhez a vagyongyarapodáshoz – minthogy jövedelmét havonta, 1/12-edenként kapta kézhez, így befektetni is csak 1/12-edenként, az évből hátralévő egyre rövidebb időre tudta – 197%-os átlagos éves hozamot elérő befektetést kellett találnia. Ilyen hozam csak a fegyver-, leány- és kábítószer-kereskedelemben megszokott. Ha nem csak éves jövedelmét, hanem teljes korábban fölhalmozott vagyonát befektette, akkor csak 23,5% hozamra volt szükség – ez nem lehetetlen ugyan, de ez sem valószínű.

Fentiekre tekintettel az MSZP, a DK és a PM országgyűlési képviselői követelik, hogy Rubovszky ne egymaga döntsön, hanem hívja össze a Mentelmi Bizottságot.

Budai Bernadett (MSZP)
Gréczy Zsolt (DK)
Szilágyi Péter (Együtt-PM)