Belföld | orvosi ügyelet Diósgyőr közlemény
2013. január 14. 12:21

Ne szüntessék meg az orvosi ügyeletet Diósgyőrben!

2012 decemberében jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben Miskolc önkormányzatának felhívása, amelyben a felnőtt és gyermek központi háziorvosi ügyelet ellátására, valamint a fogorvosi ügyelet ellátásában való közreműködésre kértek ajánlatokat.

A kiírás szerint az ellátási terület Miskolc, Kistokaj, Bükkszentkereszt, Répáshuta közigazgatási területe, ez közel 170 ezer embert jelent.

Ezen az ellátási területen hétköznapokon nappal 1 orvos (bennülő ambuláns és kijáró is egyben), hétköznapokon éjszaka, illetve hétvégén 1 bennülő ambuláns és 1 kijáró orvos látná el a felnőtt, illetve hétköznapokon éjszaka és hétvégén 1 orvos (bennülő ambuláns és kijáró egyben) a gyermekorvosi ügyeletet.

Mindkettő visszalépés a jelenlegihez képest! Most ugyanis 1-1 felnőtt háziorvos (ambuláns és kijáró) teljesít szolgálatot hétköznaponként éjszaka a Misek Csabai kapui rendelőjében és a diósgyőri telephelyen, hétvégenként hozzájuk csatlakozik 1-1 kijáró orvos. A kiírásból egyértelműen kiderül, hogy a diósgyőri ügyelet szűnik meg („Felnőtt háziorvosi ügyelet helye: 3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11. Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft.”). A gyermekorvosoknál most 1 ambuláns és 1 kijáró orvos lát el ügyeletet a GYEK-ben, így itt is kevesebben lesznek!

Ha ez a változtatás életbe lép, akkor – a jelenlegi forgalmi adatokat figyelembe véve – éjszaka és a hétvégeken is rendkívül zsúfolt lesz az ügyelet, mert így a két felnőttügyelet forgalma egy helyre koncentrálódik, ráadásul hétvégén a korábbi 4 helyett 2 orvos látja majd azt el. Járványos időszakban ez megoldhatatlan problémát jelenthet még akkor is, ha plusz orvost állítanak be, annak ugyanis külön rendelőt is biztosítani kellene. A kijárás is megoldhatatlanná válik. Jelenleg két autóval is csak úgy tudják ellátni az ügyeletet, hogy a beérkező címeket az egyébként a betegnél kinn lévő orvosokkal telefonon közlik, egyből oda menjenek, ne is jöjjenek vissza a telephelyre. Ők gyakorlatilag mindig úton vannak.

Amennyiben valóban egy felnőttorvosi ügyeleti helyszín lesz, s a beteg – mivel nem győzi kivárni a kijáró orvost – maga megy be az ügyeletre, komolyan a zsebébe kell nyúlnia. A tömegközlekedés éjszakára leáll, az utazás tehát taxival, vagy saját autóval oldható meg. Ha saját autója van is a betegnek, az ügyeletnek helyszínt biztosító kórházban parkolási díjat kell fizetnie! Ez a Megyei Kórházban 500 forint alkalmanként, a Misekben 20 percenként 150 forint!

A beteg, lázas, elgyengült embert/gyereket hétvégén is autóval viszik orvosi ügyeleti ellátásra. Jogszerű-e, etikus-e olyan helyzetet teremteni, hogy egy közszolgáltatást csak belépő ellenében lehessen igénybe venni, úgy, hogy a szállítási költséget már amúgy is saját magára vállalta a beteg? Jogszerű-e, etikus-e, hogy a Misek esetében a várakozási időtől függ, mennyit kell fizetni kilépéskor? Szerintünk nem!

Hab a tortán: tévedés a kiírásban, hogy 170 ezer embert kell ellátni, hiszen az ellátási terület idegenforgalmi terület (főleg Miskolctapolca és Lillafüred) ahol télen-nyáron üdülnek az emberek, az ügyeleti ellátás jogos társadalombiztosítási igényével. Nincsenek benne a 170 ezerben az ideiglenesen Miskolcon élők, például az egyetemisták sem. Szükség esetén őket is el kell látni! Ezt figyelembe véve kimondható, hogy itt nem 170 ezer ember, hanem mintegy 200 ezer ember ellátásról kell gondoskodni!

Mindezeket figyelembe véve az MSZP a következőket követeli:

1. Vonja vissza a városvezetés a felnőtt és gyermek központi háziorvosi ügyelet ellátására kiírt közbeszerzési felhívást! Írjanak ki újat, minimum a jelenlegi szolgáltatási színvonal megtartására!

2. Miskolc vegye fel a kapcsolatot a Megyei Kórház és a Misek új fenntartójával, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettel, s állapodjanak meg arról, hogy az ügyeletekre autóval érkező betegektől ne szedjenek pénzt a behajtásért!

Varga László
országgyűlési képviselő,
az MSZP miskolci ügyvezető elnöke

Bazin Géza
önkormányzati képviselő