mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. június 24. 13:58

Ne tétlenkedjen tovább a kormány, érdemi béremelést az egészségügyi szakdolgozóknak, most!

Gulyás Gergelytől megtudhattuk, hogy a kormány még nem vitatta meg az egészségügyi szakdolgozók béremelését. Mégis mire várnak? Már eddig is több ezer dolgozót üldöztek el az egészségügyből az új szolgálati jogviszony felelőtlen kikényszerítésével, mára pedig már az is kiderült, hogy a maradókat átverték, ugyanis sokaknak nemhogy nőtt, hanem csökkent a fizetése.

A fizetéscsökkenés elsősorban a szakdolgozókat érinti, akiknek eleve az új jogviszonyból fakadó szigorításokért semmilyen bérkompenzáció sem járt. A Fidesz pedig tovább folytatja a megalázásukat, ugyanis nem biztosítja a pénzt a kórházak számára ahhoz, hogy továbbra is ki tudják fizetni az intézményi pótlékokat a dolgozóknak.

Mégis mire számít a kormány, meddig fognak még tűrni a szakdolgozók? Gulyás miniszter úgy gondolja, hogy Magyarország megengedheti magának, hogy egy világjárvány közepén még több egészségügyi dolgozót veszítsen el?

Az a minimum, hogy senkinek se csökkenhet a fizetése az új jogviszony miatt, ezért az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy biztosítsa a kórházak számára a szükséges fedezetet az intézményi pótlékok kifizetéséhez!

Továbbá követeljük, hogy a kormány állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást és haladéktalanul kezdje meg az egyeztetéseket a szakdolgozói bérek érdemi emeléséről! Ne a miniszterek ötleteljenek az ügyeletek és túlórák díjazásáról, hanem kezdjenek szakmai egyeztetéseket az ügyben!

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában egy olyan hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását kezdeményezi, amelyben minden egészségügyi dolgozó bére úgy növekedne, hogy az kifejezné a megbecsülésüket, és lehetővé tenné számukra a tisztességes megélhetést.

MSZP