mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 19. 00:21

Ne trükközzenek a PB-gázzal!

Ne trükközzenek a PB-gázzal!
Törvényjavaslatot nyújtott be Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, amely kiküszöbölné a forgalmazók trükközését a PB-gázpalackokkal – mondta el a politikus a Spirit FM rádióban csütörtökön.

A 11,5 kg-os PB-gázpalackon ugyanis van hatósági ár, de az összes többin nincsen, és a forgalmazók most a kisebb palackokat is a 11,5 kg-os áránál drágábban adják; ráadásul az országban több helyen hiány alakult ki a gázpalackokból – mondta el.

„Nagyon keveset beszélnek a nyilvánosságban erről, de rengeteg embert érint” – hívta fel a figyelmet a szocialista parlamenti frakcióvezető.

Min mondta, Németh Szilárd rezsivédelmi biztos még márciusban ígéretet tett, hogy a kormány nem engedi majd a jogszabály ilyen kijátszását, de „semmi nem változott azóta”.

Tóth rámutatott: egyébként a trükközés megszüntetéséhez nem is kellene törvényt módosítani, hiszen „veszélyhelyzet van, tehát a kormány kormányrendelettel is ezt el tudja intézni”.

Vizsgálatot sürgetett a hiány megszüntetésének érdekében. Elmondta: pártja tagjai nagyon sok jelzést kapnak arról, hogy például a Balaton környékén nem lehet gázpalackot kapni, de sok olyan részén sem az országnak, amelyek „nem arról híresek”, hogy az energiaáremelkedést „könnyen fogják venni”.

„Ott nagy szükség van a PB-gázpalackra, és az olcsó PB-gázpalackra” – hangsúlyozta.

Kérdésre megerősítette: az MSZP frakciója támogatja az LMP kezdeményezését, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz a fakivágással kapcsolatos rendelet visszavonása érdekében; ehhez 50 parlamenti képviselő aláírása szükséges.

Rámutatott: a tűzifán nincs hatósági ár. Eddig több mint 800 ezer háztartás fűtött fával; mint mondta, ez a szám az energiaáremelések miatt „biztos, hogy növekedni fog”.

„Nem a fatüzelést kellene fölpörgetni, hanem más megoldásban kéne gondolkodni” – szögezte le.

Tóth ismét indokolatlannak nevezte a gázár „brutális” emelését. Mint mondta, az oroszokkal kötött gázszerződés létezik, Szijjártó Péter és Orbán Viktor is azt mondta, van orosz gáz, és ez garantálja az olcsó gázt a magyar lakosság számára.

Kérdésre megerősítette azt is: semmilyen érdemi választ nem kapott arra az írásbeli kérdésére, hogy miért kell az Opus Tigáz szolgáltatási körzetében lévő fogyasztóknak többet fizetniük a gázért, mint az ország más területein élőknek.

Mint mondta, 2010-ig egységes volt az elosztói díj az országban, „valami oknál fogva” azonban ez megváltozott, és a Fidesz-kormány magasabb hatósági árat szabott meg az Opus Tigáz számára.

Ez az ott élő átlagfogyasztású családoknak évi 8 ezer forint pluszköltséget jelent, pedig „az embereknek minden forintra szükségük van” – hívta el a figyelmet.

„Egyszerűen érthetetlen”, hogy miért fizetnek többet a gázért ebben a hátrányos helyzetű térségben, „mint mondjuk a fővárosban, ahol kétszer akkora az átlagkereset” – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok