mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 06. 10:48

Ne veszítsünk uniós forrásokat Orbán miatt!

Ne veszítsünk uniós forrásokat Orbán miatt!
Ujhelyi István bízik benne: lehet megoldást találni arra, hogy Magyarország kapjon európai uniós forrásokat, de ezekre Orbán Viktor ne tehesse rá a kezét.

Ezen dolgoznak most az ellenzék EP-képviselői – mondta az MSZP európai parlamenti képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Valami olyan megoldással nekünk kell előállni, egyfajta közvetítőként, a magyar emberek érdekeinek képviselőjeként, hogy kapjuk meg a forrásokat, de azt Orbán ne használhassa a saját kis oligarcharendszerének a finanszírozására” – mondta Ujhelyi.
„Magyarországnak szüksége van a forrásokra” – szögezte le.

„A magyar embereket nem büntetheti senki, az Európai Unió sem, a kormánya bűneiért” – tette hozzá, felidézve: „már nagyon sokan, (…) jelentős állami vezetők és nagyon komoly szaklapok” követelik az európai vezetéstől, hogy Orbán rendszerét ne finanszírozza az Európai Unió.

Az ellenzéki EP-képviselők egyik célkitűzése, hogy az önkormányzatok – és nemcsak az MSZP vezette önkormányzatok - közvetlen uniós forrásokból fejleszthessenek; a másik pedig, hogy javaslatokat tegyenek arra az esetre, ha az az európai intézmények úgy döntenek: megvonják a forrást Magyarországtól az Orbán-kormány miatt.

Az önkormányzatok közvetlen forrásairól elmondta: polgármesterek meghívásával és közös lobbival az elmúlt egy-két évben elérték, hogy az előző uniós költségvetési ciklusokhoz képest „nagyságrenddel, eggyel vagy két nullával több forrás lesz” az önkormányzatok számára.

Különösen fontos most ez a tevékenység, hiszen a következő hetekben döntés születik majd arról, mit és hogyan fog finanszírozni az Európai Unió a következő 7 évben, tehát jóval a mostani járvány levonulta után.

Nagyjából 1100 milliárd euró az Európai Unió hétéves keretköltségvetése, ebből mi a mostani ciklusban 25 milliárd eurót kaptunk. „Nem mindegy, hogy mennyi lesz a pénzünk ebből a keretből és nem mindegy, hogy ahhoz hozzájutunk-e, vagy Orbán miatt elvonják tőlünk” – mondta Ujhelyi.

Amikor ez utóbbi realitásáról kérdezték, a politikus azt mondta: a Bizottság és a Parlament előremutató javaslatok sokaságával áll elő, „a Tanácsban viszont ott ül Orbán Viktor miniszterelnök, és puszielvtársa, a lengyel miniszterelnök, innentől kezdve ők sok mindent tudnak vétózni”.

„Olyan jogi megoldáson gondolkodik most az Európai Bizottság, hogy az ő vétójukat (…) kikerülje.”

Friss hírként említette, hogy a zöld frakció javaslatára jövő héten az Európai Parlament plenáris ülésén ismét Magyarország lesz az egyik téma, „illetve az Orbán-kormány dúlása”: a felhatalmazási törvény mellett „sok minden más”, ami szembemegy az európai értékekkel, például az Isztambuli Egyezmény ellen ma a kormánypárti többség által elfogadott politikai nyilatkozat.

Az általa indított európai egészségügyi minimumprogramról szólva elmondta: kötelezettségének tartja, hogy „rávegyék” a kormányokat, hogy tegyenek az állampolgárok adóforintjaiból forrásokat a közfinanszírozású közegészségügybe.

„Én azt állítom, hogy az egészséghez való hozzáférés és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egy alapvető emberi jog, és ez pedig az Európai Unióban minden európai polgárnak jár. (…) Kell legyen egy olyan európai minimum, amihez minden tagállami kormánynak tartania kell magát” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: „pontosan Orbán Viktor és más hasonszőrű kormányfők miatt megmaradt az egészségügy szervezése kizárólag tagállami hatáskör”, így lett a közös európai egészségügyi büdzsé mindössze 450 millió euró, ami „egy vicc, egy semmi, egy pici kis szelet a büdzsében.”

Azt mondta, „nem lehetséges”, hogy míg Magyarországon 1000 betegre 6 nővér jut, addig Németországban ennek majdnem a háromszorosa; s hogy Magyarország összesen a GDP 6,6%-át költi egészségügyre, míg az európai átlag 10% felett van.

Nem véletlen, hogy az egészségügy rendbetétele az egyik hangsúlyos pontja az MSZP most indított petíciójának, ahová „özönlenek” a támogatói aláírások, napi többezres szinten – mondta.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21