2011. november 08. 08:57

Negatív csúcs

Magyarországon a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy egy humán ágazat érdekképviseleti szervezete kényszerűségből hátat fordít a területén illetékes minisztériumnak, és az aktuális kormánypárt egyik erős emberétől kér "jogorvoslatot". Az úgynevezett humán csúcstárcával ez két héten belül másodszor fordul elő. Negatív csúcs...

Azon túl, hogy az Orbán-kormány által becsapott és egyre kilátástalanabb helyzetbe sodort fiatal magyar értelmiség érdekeit képviselik, mi a közös a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Rezidens Szövetség tevékenységében? Az aktuális válasz: mára mindkét szervezet feladta az ágazatáért felelős csúcsminisztériumi államtitkársággal hosszú hónapok óta eredménytelenül folytatott szélmalomharcot, és a Fidesz "erős emberei" felé vette az irányt.

A hallgatói érdekvédők Navracsics Tibor kormányfőhelyetteshez, a rezidensek pedig a hírek szerint Lázár János fideszes frakcióvezetőhöz fordultak, mert megelégelték, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékes államtitkáraival nem tudnak dűlőre jutni az oktatást és az egészségügyet sújtó súlyos problémák, a kormányzati ámokfutás feloldásában.

Megelégelték, mert például az egészségügyi dolgozók, köztük is elsősorban a rezidensek bérrendezése, vagy az ellátórendszer átalakítása körüli káosz mára olyan, orvos és beteg számára egyaránt lehetetlen helyzetet teremtett, amely azonnali megoldást követel. A készülő egészségügyi "salátatörvény" pedig a kórházi vagyon elherdálására éppen megoldást nyújthat, a narancsmérgezésben szenvedő egészségügy legsúlyosabb bajaira azonban semmiképpen sem.

Az elmúlt másfél évben a kormány nem tett semmit sem a betegek, sem pedig az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért, csak pénzeket vont ki az ágazatból. Ennek ”hála”, már a kisebb műtétekre is éveket kell várni, és vannak olyan kórházak, ahol 2020-ra(!) jegyeznek elő komolyabb operációkat.

A Magyar Szocialista Párt egyetértéséről és támogatásáról biztosítja a magyar rezidenseket. Egyúttal arra szólítja fel Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt, hogy - ha érez még magában egy csepp szakmai felelősséget - mondja meg végre a felmondólevelét letétbe helyező közel 1100 orvostanhallgatónak, hogy mekkora jövedelememelésre számíthat, vagy ha ezt nem teheti, mondjon le a posztjáról Lázár János javára!

Kovács Tibor,
országgyűlési képviselő,
az Egészségügyi bizottság tagja