mszp.hu | MSZP
2015. április 29. 20:11

Négy feltételhez köti az MSZP az ötpárti egyeztetésen való részvételét, illetve támogatását a jegybankkal kapcsolatos szabályozás bármilyen módosításához

Az MSZP a jegybanki törvény módosításáról szóló törvényjavaslat április 30-ára tervezett ötpárti vitáján való részvételt, illetve a törvényjavaslat támogatását az alábbi négy feltételhez köti:
  1. Matolcsy György azonnal távozzon a Magyar Nemzeti Bank éléről.
  2. Kerüljön vissza az MNB-hez az a több százmilliárd forint, amit a jegybank vezetése kétes módon különböző alapítványokban elhelyezett.
  3. Kerüljön bele a jegybanki törvénybe az MNB felügyelő bizottságának felállításáról szóló szabályozás azzal a kitétellel, hogy az ellenőrző testületben minden parlamenti frakció számára képviseletet kell biztosítani.
  4. A jegybanki törvény módosításából kerüljenek ki azok a passzusok, amelyek lehetetlenné teszik az MNB kártérítési felelősségének megállapítását és kontroll nélkül adnak jogköröket a jegybanknak.

 

A fideszes brókerbotrány bebizonyította, hogy Matolcsy György alkalmatlan és méltatlan az általa betöltött posztra, tevékenysége kárt okoz. Az MNB által alapítványokba szétszórt több százmilliárd forint a magyar emberek pénze, senki sem bánhat ezzel úgy, mint a sajátjával. Az MNB-nek eddig is minden jogköre megvolt ahhoz, hogy elláthassa ellenőrzési feladatát, nem ezek hiánya okozta a brókerbotrányt, hanem a jegybanki vezetők alkalmatlansága. A felügyelő bizottság az egyetlen garancia a szakmai és parlamenti kontrollra. Végezetül teljességgel elfogadhatatlan, hogy a jegybanki törvény tervezett módosítása már a mostani brókerbotrányban is eltussolja az MNB vezetőinek felelősségét, s ezzel a károsultak kártérítési igényét is lehetetlenné teszi.

 

MSZP