Belföld, Külföld | ifjúsági garanciarendszer ESZP
2013. február 28. 14:15

Négy hónapon belül állás vagy továbbtanulás

"Az európai szocialisták nagy sikere, hogy a tagállamok szociális és foglalkoztatási miniszterei ma Brüsszelben jóváhagyták az ifjúsági garanciaprogramot, a baloldal által régóta sürgetett támogatási rendszert a fiatalok munkanélküliségének a leküzdésére.  A program célja, hogy minden 25 év alatti fiatal képzésben részesüljön, illetve munka- vagy gyakornoki lehetőséget kapjon az iskola elvégzését, vagy a munkahelyének elvesztését követő négy hónapon belül" - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a tanácsi döntést követően.

"Az európai és a magyar szocialisták, köztük az Európai Parlament szocialista frakciójának tagjai, csaknem másfél évig kampányoltak annak érdekében, hogy európai szinten is megvalósuljon a néhány tagállamban már bevált ifjúsági garanciarendszer. Örülök, hogy a kezdeményezésünk a tagállami kormányok egyetértésével találkozott, és a szociális miniszterek ma jóváhagyták a jogszabályt" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Nem engedhetjük meg, hogy több mint 7 millió fiatal tanulási lehetőség és állás nélkül tengődjön Európában. Nem nézhetjük tétlenül, hogy tehetséges és szorgalmas fiatalok tömegesen hagyják el Magyarországot, mert kilátástalan a helyzetük: nincs állásuk, a képzés költségeit pedig nem tudják fizetni. Az Ausztriában és Finnországban már sikerrel alkalmazott ifjúsági garancia biztosítja, hogy négy hónapnál tovább egyetlen 25 év alatti európai se maradjon képzés vagy munka nélkül. Ehhez a programhoz 6 milliárd euróval járul hozzá az Európai Unió a 2014-ben kezdődő hétéves költségvetéséből. Ez biztató kezdet, de mi, szocialisták azt szeretnénk, ha az összeg 10 milliárdra emelkedne, hogy minden fiatal részesülhessen belőle. Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy a garanciát a lehető leghamarabb bevezessék a tagállamok."
 
Göncz Kinga méltatta Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos szerepét az ifjúsági garanciaprogram uniós szintű elfogadtatásában. A képviselő kifejtette: most a tagállami kormányokon a sor, hogy saját forrásaikkal is hozzájáruljanak több és jobb munkahely létrehozásához, a mindenki számára hozzáférhető oktatás és képzés megteremtéséhez a fiatalok számára.