mszp.hu | Belföld, Gazdaság | lakások építőipar közlemény
2014. február 25. 11:42

Negyedannyi lakás épült tavaly, mint 2009-ben

Mélyponton a lakásépítés az országban. 2013-ban 7293 új lakás épült, 31%-kal kevesebb, mint 1 évvel korábban. Még 2009-ben, a legmélyebb válság évében is 32 ezer lakás épült – négyszer több mint tavaly, amikor Orbánék szerint az ország jobban teljesített.

Hiába a sikerjelentések, a KSH adataiból feketén-fehéren kiderül: hazugság a teljes építőipar fellendülése, mert csak a nagy állami beruházások (stadionok, Kossuth tér stb.) miatt nőtt az ágazat teljesítménye. Az építőiparon belül a lakásépítések elmaradása világos kórkép: az Orbán-kormány képtelen volt az emberek életszínvonalát növelni, a fiataloknak elfogadható jövőképet adni.
 
De kinek is épülnének lakások, ha Orbánék szabadrablása következtében egész családok költöznek Nagy-Britanniába, Németországba vagy Ausztriába?
 
Orbán nem fel-, hanem leépíti az országot; otthonokat csak Londonban vagy Münchenben képes teremteni azzal, hogy gazdaság-és társadalompolitikájával külföldre kergeti a munkavállalókat.

A tavasszal felálló Mesterházy-kormány átfogó lakás- és épület-felújítási programot hirdet az energiaszámlák valódi csökkentése érdekében. Ezzel új munkahelyek tízezreit hozzuk létre. Emellett a Mesterházy-kormány támogatja bérlakások építését és fejlesztését is, amely a devizahitelesek gondjainak megoldását is segíti.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő