MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2016. június 13. 16:10

Négymillió embert leírnak, a haverokat nem – Országgyűlés

Tetanusz elleni oltás, szúnyogirtás, cafeteria, pedagógustüntetés, Rákay Philip könyve és még Matolcsy György is kapott kérdéseket. Az éved utolsó parlamenti ülése.

Négymillió embert leírnak, a haverokat nem

A 2018-as választások után jogállami keretek között történő elszámoltatásra lesz szükség, és akkor a kormányoldalnak szembe kell nézni az elmúlt évek cselekedeteivel.

Erre figyelmeztette a Fidesz-KDNP képviselőit Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. A politikus úgy vélte, hogy amikor Orbán Viktor 2014-ben azt mondta, hogy folytatni fogják, amit elkezdtek, kivételesen igazat szólt.

Tóbiás József ezzel kapcsolatban a 2010-ben megkezdett folyamatokról beszélt: a társadalom szétszakítottságáról; az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer züllesztéséről; az intézményesített korrupcióról. A pártelnök kifejtette, hogy második ciklusa félidejére a kormány a bukás szélére sodorta az oktatás működését.

A folyamatos, diákokkal és szülőkkel közös pedagógustüntetések jelzik, hogy az elmúlt években nem csak hibát hibára halmoztak, hanem szétvertek mindent, ami az elmúlt negyedszázadban kialakult. Mint mondta, a kormány nem a gyerekek jövőjét nézi, hanem saját hatalmának bebetonozása miatt akar dominanciát az oktatás és a kultúra területén. Kijelentette, hogy vissza kell adni az önkormányzatoknak, amit az elmúlt években elvettek tőlük.

Az egészségüggyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy évente 200 milliárd forintot vontak ki a területről, amelyből a legnagyobb az elvándorlási hullám. Ha nincs jó, 21. századi egészségügy, akkor nem lesz hatékony munkaerőpiac sem Magyarországon – figyelmeztetett, és kijelentette, hogy új stadionok helyett kórházakra és jól megfizetett egészségügyi dolgozókra lenne szükség.

A szociális ellátórendszerrel kapcsolatban Tóbiás József elmondta, hogy az önkormányzatokat úgy megsarcolják, hogy a saját költségvetésükből sem tudják fenntartani a szociális intézményeket. A rend éppen a kormányzásban hiányzik – reagált a miniszterelnök múlt heti bejelentésére, és bírálta a kormányt, amiért képtelen az oktatás, az egészségügy és a szociális területen hatékony, érdemi intézkedést nyújtani.

A pártelnök elítélte, hogy ilyen helyzetben leírnak négymillió embert, de a saját rokonok, barátok, ismerősök a kormányoldal által hozott törvényeken keresztül szerzett vívmányaikat megvédhetik.

A korrupcióról pedig nincs vita – mondta Tóbiás József, kiemelve, hogy a kormány a mai napig nem tudott beszámolni arról, kik érintettek az amerikai kitiltási botrányban. Megemlítette, hogy a kormány asszisztálásával próbált Matolcsy György 266 milliárd forint közpénzt eltüntetni és Polt Péter sem végzi a dolgát: nem tudjuk, kik akadályozták a Nemzeti Választási Irodánál a népszavazási indítvány beadását, ki érintett a Quaestor-ügyben, mi a helyzet a jegybank alapítványaival. Ezekre nincs válasz, ellenben a legfőbb ügyész jó pártszolgaként védi a Fideszt – mondta.

A legtöbb anomáliát a kormány teremtette a közoktatásban

Kiss László arról beszélt, felidézve a hétvégi pedagógustüntetést, hogy a kormányzati kerekasztal-tárgyalások olyan felek között folynak, akik a kabinet lekötelezettjei vagy nem valódi szereplői a közoktatásnak. Arcátlannak nevezte, hogy a kizárólagos fenntartást ért kritikákra az a reakció, hogy még a működtetést is elveszik az önkormányzatoktól.

Szerinte a legtöbb anomáliát a kormány teremtette. Arra volt kíváncsi, mikor csökkentik a pedagógusok óraszámát egységesen 22-re, mikor áll vissza tankötelezettségi korhatár 18 évre, és mikor csökken a tananyag.

Rákay Philip könyvére van pénz, de krétára és ceruzára nincs?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy Rákay Philip könyvére van pénz, de krétára az iskolákban nincs. Mint kifejtette: 71,3 millió forintot szánnak arra, hogy a Szabadság tér '89 című tévés műsorból készült könyvet eljuttassák nyár végéig az iskolákba, könyvtárakba. Eközben az iskolákban nincs kréta, a szülők hordják be a wc-papírt, zsebkendőt, gyümölcsöt - mondta, hozzátéve: ebből a pénzből 300 ezer doboz krétára futná.

Mikor kezdődik a szúnyogirtás?

Harangozó Gábor azt kérdezte, mikor kezdődik a szúnyogirtás, ki és milyen eljárásban fogja végezni.

Sokszor hiánycikk a tetanuszoltás

Szakács László arra mutatott rá, hogy időnként hiánycikk az országban a tetanusz elleni oltás, legutóbb épp a napokban állt elő ilyen helyzet. Hogy fordulhat ez elő? - kérdezte.

Miért nincs önkéntes egészség- és nyugdíjbiztosítási megtakarítás adómentesen?

Gúr Nándor azt vetette fel, hogy miért nincs önkéntes egészség- és nyugdíjbiztosítási megtakarítás adómentesen.

Az adómentes cafetériáról - avagy hogy olvadhat 100 ezer forint 65 ezerre?

Rokonok 2.

Bárándy Gergely arról beszélt, hogy a jegybank elnöke korábban azt állította, az unokatestvérének semmi köze a vs.hu hírportálhoz. Ehhez képest a portál főszerkesztője azt mondta, hogy Szemerey Tamás tulajdonosként tárgyalt vele. Ugyanakkor ez csak a jéghegy csúcsa, Szemerey Tamás ezer szálon kötődik a jegybankhoz, többek között új bankján keresztül. Nemcsak úgy, hogy ő is elnyert növekedési hitelt, hanem úgy is, hogy a bank fő tevékenysége a növekedési hitelek kihelyezése.

Szerinte a rokoni kötődések nincsenek rendben, s a Matolcsy-Szemerey család alapított egy bankot a jegybanki pénzek "megcsapolására". Kitért arra is, hogy véletlenül ez a bank kezeli az MNB hat alapítványának és több hozzájuk köthető cég milliárdjait is.

Mi tartott eddig?

Tóth Bertalan felidézte, hogy a közelmúltban 105 milliós piacfelügyeleti bírságot szabtak ki "a Spéder Zoltán fideszes oligarcha által irányított FHB-ra, tiltott piacbefolyásolás miatt". Kitért arra, hogy korábbi, 3 és fél évvel ezelőtti kibocsátásával összefüggésben a bank hamis tájékoztatást tett közzé. Furcsának tartotta a kibocsátás körülményei mellett az állam szerepét, Spéder Zoltán helyzetbe hozását és a bírságolás időzítését. Azt kérdezte, mi tartott 3,5 évig? 

Mi a kapcsolat?

Harangozó Gábor, felidézve Csányi Sándor OTP-vezér és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter között mostanra nyugvópontra jutott konfliktust, a Kaposvárra tervezett gumiégető felől érdeklődött. Hozzátette: a beruházás Csányi Sándorhoz köthető és azt kiemelt állami beruházásnak nyilvánították.

Jelezte azt is, hogy aláírásgyűjtés kezdődhet Kaposváron a helyiek egészségét súlyosan veszélyeztető gumiégető ellen.